Proteste masive în Germania din cauza creșterii prețurilor la energie

protest in Germania

Zeci de mii de protestatari din șase orașe germane s-au adunat sâmbătă pentru a cere o distribuire mai echitabilă a fondurilor guvernamentale pentru a face față creșterii prețurilor la energie și a costurilor de trai, precum și o tranziție mai rapidă de la combustibilii fosili, transmite Reuters.

Protestatarii au mărșăluit în Berlin, Duesseldorf, Hanovra, Stuttgart, Dresda și Frankfurt-am-Main, purtând pancarte cu sloganuri de la reducerea inflației până la renunțarea la energia nuceară și majorarea subvențiilor la energiei pentru cei săraci.

Aproximativ 24.000 de persoane au participat, potrivit Greenpeace, unul dintre organizatori. Poliția a precizat că aproximativ 1.800 de protestatari s-au adunat la Berlin.

„Vrem să arătăm că avem nevoie urgentă de ajutor financiar pentru cetățeni, care să fie echilibrat din punct de vedere social. Guvernul face multe, dar distribuie fondurile cu o stropitoare. Persoanele cu venituri mai mici au nevoie de mai mult sprijin decât cei bogați”, a declarat Andrea Kocsis, vicepreședinte al ver.di, unul dintre sindicatele care organizează protestele.

Protestul a izbucnit după ce parlamentul Germaniei a aprobat vineri un pachet de sprijin în valoare de 200 de miliarde de euro (195 de miliarde de dolari) al guvernului, care are ca scop protejarea companiilor și gospodăriilor de impactul creșterii prețurilor la energie.

Pachetul include o plată unică pentru a acoperi o factură lunară la gaz pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii și un mecanism de limitare a prețurilor începând cu luna martie.

În septembrie, inflația germană a atins cel mai ridicat nivel din mai mult de un sfert de secol, ajungând la 10,9%, determinată de creșterea prețurilor energiei.