Proteste la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate
UPDATE:
Angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au declansat astazi un protest pe o perioada nedeterminata, fiind nemultumiti ca salariile lor au ramas aceleasi din anul 2018. Astfel, activitatea de relatii cu publicul a fost perturbata, iar oamenii care au venit sa-si rezolve problemele au fost nemultumiti.
Zeci de angajati ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au protestat astazi. Oamenii cer salarii mai mari pentru ca nu-si mai pot acoperi cheltuielile si vor ca volumul de munca sa fie mai scazut Această decizie de a protesta survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, problemele salariatilor au ramas nerezolvate. Activitatea funcționarilor este vitală pentru sistemul medical și pentru pacienți întrucât ei se ocupă de decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii, de exemplu spitale si farmacii, cat și de asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice.
Monalisa Artenie, Purt. de Cuv. CNAS Iași
Organizam acest protest fata de politica salariala care asa cum bine stiti este negativa, a atras migrarea resursei umane catre alte domenii care sunt remunerate, net superior fata de activitatile pe care le dezvoltam. In procent de aproximativ 15, 20% in ultimii ani multi dintre colegii nostri au plecat catre alte institutii sau in alte domenii la care au obtinut salarii mult mai mari. Stiti foarte bine ca exista disfunctionalitati fata de aplicatia informatica care ne aduce nemultumiri si din partea asiguratilor si din partea furnizorilor, ne ingreuneaza activitatea sunt colegi de ai nostri care sunt nevoiti sa lucreze 15, 18 ore pe zi pentru a putea sa rezolve, sa deconteze sumele respective.
Pentru unii, blocarea activitatii institutiei a inseamnat o reprogramare a vizitelor la medic.
Eu luna de luna trebuie sa merg sa-mi cumpar medicatia. Maine trebuie sa merg la medic, nu mai este valabila adeverinta. Ce ma fac? Am nevoie de o adeverinta. Foarte bine, este protestul lor sa se duca la Bucuresti si acolo sa protesteze. Nu aici! Sa asigure 70% sau 30% cat trebuie sa asigure, nu sa ne lase pe noi in strada. Eu deja tremur, am diabet… a spus o ieseanca
Pentru interesul personal ca sa-mi asigur nevasta. Si dumnealor nu sunt vinovati.Au nevoie de bani dar trebuiau sa lase macar o persoana. Nu o primeste la medicul de familie, la policlinica. Nu duc hartia cu asigurat, nu primeste si stau cu ea la policlinica pe banca. Si la ora 16.00 ce face? O jumatate de ora si uitati cati suntem aici. a spus un iesean
Oamenii au spus ca sunt de acord ca angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa isi ceara drepturile, insa voiau sa fie asigurata si relatia cu publicul.
STIRE INITIALA:
De astazi, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.
În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.
“Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții. Însă sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariați. BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați. Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii. În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente. În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră”, au mentionat sindicalistii.