Proteste în sistemul medical ieșean

Se anunță proteste în sistemul medical ieșean. Conform Sindicatul Sanitas, personalul din sănătate solicită salarii mai mari, creșterea sporurilor și plata gărzilor. De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți si de faptul ca nu au primit voucherele de vacanță în 2022, în condițiile în care alte categorii bugetare au primit.

Nemulțumirile au pornit din momentul în care autoritățile au promis că vor rezolva problemele salariale, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, pe data de 15 iunie va fi organizat un miting la care vor participa 10.000 de cadre medicale. Acestea vor creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată.

„Suntem nemulțumiți de faptul că nici până la această oră nu s-au aplicat prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului medical și sunt angajați care de doi ani de zile nu au primit niciun fel de creșteri salariale deși ele sunt legale. Vorbim de nemulțumirile angajaților din sistemul sanitar care nu au primit vouchere de vacanță în 2022, în condițiile în care alte categorii bugetare au primit acest drept”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Noile prevederi legislative ar diminua veniturile personalului din sistemul medical, de 7.000 de lei pentru medici și de 2.000 de lei la asistenții medicali, spre nemulțumirea cadrelor.

„Aducerea nivelului de sporuri pentru condițiile de muncă la toate unitățile la fel pentru că astăzi lucrăm cu sporuri diferite. Unii au sporuri mai mari, alții au sporuri mai mici și lucrează în aceeași specialitate. Și mai este o nemulțumire majoră a bugetarilor legată de salarizare, legată de PNRR și este acordată într-un cuantum de 20% per individ”, a precizat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Angajații din sănătate speră ca prin intermediul acestor acțiuni de protest să elimine din legislaţie plafonul de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor şi primelor.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!