Proteste in Rusia pentru sustinerea lui Alexei Navalnii

alexei navalnii

Un val de proteste sunt anuntate astazi in Rusia dupa ce mii de susținători ai liderului opoziției Alexei Navalny sunt așteptați să organizeze mitinguri în toată țara pentru a cere eliberarea sa din închisoare.

Primaria Moscovei i-a sfatuit pe oameni sa nu participe la manifestatii in timp ce o ancheta penala a fost deschisa dupa ce tinerii au fost invitati pe retelele TikTok sau Facebook sa se alature protestului.

Autoritățile ruse susțin că rețelele de socializare au respectat partial cererile de ștergere a conținutului, anuntand că TikTok a șters 38% din postările care promovează mitingurile iar YouTube și VKontakte au șters fiecare 50% din postările similare care fac apel la protestatarii minori.

Primele manifestaţii au avut loc astazi în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

Susținători ai lui Navalny au fost arestați și la Krasnodar, Kaliningrad, Vladivostok. Coordonatorii protestelor au planificat mitinguri în cel puțin 65 de orașe, într-o demonstrație de forță care ar putea fi dintre cele mai mari demonstrații din Rusia.

Alexei Navalnii este cunoscut ca liderul opozitiei din Rusia, principalul adversar politic al lui Vladimir Putin. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia, „atacându-l” pe Putin și aliații săi.

În 2012, The Wall Street Journal l-a descris pe Navalnîi ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de acesta.

Pe 20 august 2020, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalny s-a simțit foarte rău, fiind spitalizat la Urgența Spitalului Municipal 1 din Omsk, oraș în care avionul, în care se găsea politicianul rus, a efectuat o aterizare de urgență. Schimbarea stării sale de sănătate a fost abruptă și violentă conform unei filmări a momentelor de criză, care arată cum membri ai echipajului avionului se îndreptau spre Navalnii, care urla de durere.

Pe 22 august a ajuns intr-un spital din Berlin. Spitalul Charité din Berlin a anunțat dupa 2 zile că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi prezintă „urme de otrăvire”. Pe 2 septembrie, Angela Merkel a anuntat ca Navalnii a fost otravit cu noviciok, o neurotoxina produsa in Rusia intre anii 1971 si 1993.

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare