Proteste in Penitenciare. Angajatii anunta ca sistemul se va bloca in 10 zile

pichetare

Sindicatul Manifest din Penitenciarul Iasi, organizatie sindicala afiliata la Federatia PUBLISIND-federatie majoritara la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor,  reprezentand salariati din Penitenciarul Iasi, declanseaza actiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuarilor salariale suferite de majoritatea angajatilor din sistemul penitenciar.

Cu toate ca, in anul 2019, in tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv cresterile salariale prevazute de Legea-cadru nr 153/2017 dar si alte cresteri suplimentare (educatie), in sistemul penitenciar, incepand cu 01.01.2019 au fost sistate de la plata: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanta), majorarea pentru misiuni speciale, precum si plata sentintelor judecatoresti; de asemenea, nu au fost acordate majorarile legale privind normele de hrana si echipament.

La protestele PUBLISIND participa peste 6000 de sindicaliști afiliați din penitenciarele din țară. Refuzul de ore suplimentare va afecta negativ obținerea de venituri proprii din activități de prestări servicii – puncte de lucru cu beneficiari externi, în condițiile în care bugetele unitatilor, în 2019, se bazează foarte mult pe aceste venituri. La o analiza simpla pierderile financiare ale unitatilor vor fi mult mai mari decât cuantumul sumelor necesare acordarii drepturilor suspendate datorita lipsei finanțării prin bugetele alocate.

 ACTIUNI 

  1. Refuzul muncii suplimentare, incepand cu data de 11.04.2019 (genereaza blocarea activitatii in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentara).
  2. Dezacordul MANIFEST/PUBLISIND privind depasirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislatiei si negocierilor colective in vigoare).
  3. Mitinguri succesive in toate unitatile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica
  4. Miting in Piata Victoriei (3000 de participanti) – data se va comunica

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariati, sub protectie si coordonare sindicala, dublat de refuzul exprimat de sindicate in privinta depasirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje in activitate incepand cu 22-23 aprilie 2019. In fiecare luna, schimburile operative din sistem, dar si alte categorii de angajati, inregistreaza ore suplimentare de munca care nu pot fi compensate cu timp liber si nici platite avand in vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019.

Simplul refuz de a munci in plus exprimat de angajati, aduce angajatorii in situatia de a nu putea asigura corespunzator misiunile de paza, escortare si supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislatiei aplicabile si regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor savarsi abuzuri prin incalcarea legislatiei si regulamentelor expunand personalul la riscuri nejustificate, vor raspunde legal, disciplinar dar si in relatia cu mass-media si opinia publica.

REVENDICARI

  1. Adoptarea statutului politistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstitutionale, nedemocratice si anti-sindicale) – stadiu: Camera deputatilor (for decizional)
  2. Publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
  3. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
  4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
  5. Actualizarea normelor de hrana si echipament (conform legii) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala
  6.  Stop suprasolicitarii si vulnerabilizarii personalului ca solutie pentru lipsa de resurse umane si financiare!