Proteste în Franța față de vaccinarea obligatorie și certificatul Covid-19 pentru personalul medical

proteste

De Ziua Națională a Franței au avut loc aproximativ 35 de proteste în Paris și alte orașe. Cetățenii sunt nemulțumiți de planul de vaccinare obligatorie și de accesul în locurile publice pe baza certificatului Covid-19 pentru personalul medical.

Protestele au început ieri dimineață în capitala țării, timp în care, pe Champs-Élysées, avea loc parada militară de Ziua Națională a Franței. Protestatarii au reclamat decizia anunțată luni, care restricționează accesul în spațiile publice a angajaților din domeniul sănătății, în lipsa vaccinului și a certificatului care îl atestă. Astfel, persoanele nevaccinate sunt nevoie să prezinte un test Covid negativ pentru a intra într-un restaurant.

Din cauza protestelor violente, a fost nevoie de intervenția poliției cu gaze lacrimogene. În tot Parisul au protestat aproximativ 2.250 de persoane, în timp ce alte demonstrații au avut loc la Toulouse, Bordeaux, Montpelier, Nantes și în alte părți. Autoritățile franceze au ridicat un număr total de 19.000 de protestatari.

Guvernul francez și-a apărat marți decizia de a impune teste Covid pentru persoanele nevaccinate care doresc să mănânce în restaurante sau să facă excursii pe distanțe lungi, deoarece țara urmărește să evite o creștere a cazurilor Delta mai contagioase.

Gabriel Attal: „Nu există nicio obligație de vaccinare, acesta este doar un stimulent. Îmi vine greu să înțeleg că, într-o țară în care 11 vaccinuri sunt deja obligatorii, acest lucru ar putea fi văzut ca o dictatură”.

Aproximativ 35,5 milioane de oameni – aproape jumătate din populația Franței – au primit cel puțin o doză de vaccin până acum.