Proteste in fata Operei Nationale din Iasi

ad0f9c4a-6e34-4e0f-a53d-ee4a2bb355b2

Asa cum au anuntat saptamana trecuta, sindicalistii din ARTIS Moldova au inceput protestele pentru demiterea managerului Beatrice Rancea. Desfacerea contractului de munca a prim-balerinului Vlad Marculescu a fost punctual culminant pentru artistii care si-au manifestat nemultumirea fata de conducerea Operei Nationale.

Artistii s-au adunat de la primele ore ale zilei pe scarile din fata Operei Nationale din Iasi pentru a protesta. Actiunea este legata de  problemele existente la institutia de cultura pentru care nu s-a gasit inca o solutie. Sunt nemultumiti de deciziile conducerii care au vizat multi angajati ai Operei, de la prim-violonista Otilia Ropota, care intre timp a si castigat procesul cu institutia de cultura, pana la plecarea dirijorului Corului de Copii, Raluca Zaharia. Insa, demiterea prim-balerinului Vlad Marculescu, masura luata recent le-a dat motiv in plus de protest.

Vlad Marculescu- prim-balerin

Ultimul abuz care s-a intamplat fata de angajati, a fost in cazul meu. Am fost dat afara. Nu se vor opri aceste abuzuri. Alti oameni vor fi dati afara sau inlaturati din Opera Nationala. Ii cerem demiterea, ne-am saturat suntem disperati .

Vlad Marculescu spune ca a fost dat afara fara un motiv intemeiat.  Pentru faptul ca a vorbit intr-o emisiune despre ceea ce se petrece in interiorul institutiei si pentru ca a acuzat un coleg ca nu detine diploma de bacalaureat  a „platit„ cu propria slujba de prim-balerin. Pe de alta parte, Beatrice Rancea a motivate demiterea balerinului pe actele de indisciplina ale acestuia.

Vlad Marculescu- prim-balerin

O alta critica pe care am avut o a fost faptul ca au cantat sau dansat la Restaurant „Castel„. Am zis ca nu este normal, Opera are un prestigiu, nu putem dansa pe mese la restaurante. Mie personal ca artist nu mi se pare normal.

Fostii colegi dar si reprezentantii Sindicatului ARTIS Moldova s-au alaturat demersului si cauta dreptatea.  Nu se striga doar pentru Vlad Marculescu, ci si pentru celalti artisti care au fost hartuiti, spun cei care protesteaza.

 Berihoi Dan a avut castig de cauza. Opera Nationala trebuie sa achite daune morale in valoare de  15.000 de euro. 

Marius Aftaragaci- Artist instrumentist, lider Sindicat ARTIS Moldova

Toate procesele, daunele si cheltuielile de judecata sunt suportate de catre Opera Nationala Romana Iasi. Care este subordonatorul de credite Ministerul Culturii.  Indirect cetateanul, si voi si eu, platim procesele doamnei Rancea. Este un management defectuos. A fost dovedit in instanta , dumneaei cenzureaza adevarul.

Din afara Operei lucrurile se vad la fel. In calitate de tata si artist a venit sa ii sustina la protestul pentru demiterea actualului manager Beatrice Rancea.

Liviu Marculescu – artist

Ei, in loc sa fie pe scena acum sau sa repete, ei trebuie sa protesteze. Nu este normal.  S-a ajuns la modalitatea aceasta de a protesta dupa ani de zile de presiuni asupra unor angajati.

Acestia si-au propus ca in perioada 5 octombrie – 30 octombrie sa protesteze cate doua ore pe zi, pana cand va demisiona actualul manager.

Pe alta parte, Beatrice Rancea spune ca nu este in oras in perioa aceasta si ca nu are cunostinte despre protestul angajatilor. Insa despre Vlad Marculescu, subiectul principal al protestului spune c a avut un comportament inadecvat.