Proteste ale fermierilor din zona Moldovei privind utilizarea in exces a rachetelor antigrindina

Mai mulți fermieri ai Asociației Grânarii Iași au protestat astazi, în zonele punctelor de lansare a rachetelor antigrindină din județele Iași și Vaslui, pentru a atrage atenția asupra excesului utilizării rachetelor antigrindină, proces care afectează activitatea agricolă.

Deși nu contestă beneficiile privind combaterea fenomenului de grindină, fermierii reiterează faptul că un astfel de proces ar trebui reglementat riguros, inclusiv din perspectiva frecvenței și a direcției lansărilor. În lipsa unui studiu științific care să ateste eficiența și impactul asupra agriculturii, mai mulți cultivatori de cereale se plâng că tehnologia antigrindină provoacă seceta.

Nemulțumirile fermierilor pe acest subiect au fost aduse în atenția Ministerului Agriculturii de către Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) în mai multe ocazii, în scris sau în cadrul unor evenimente publice; au fost solicitate informatii despre practicile similare din alte state membre, dat fiind că, din informațiile primite de la omologii noștri europeni, acest tip de sistem este interzis în majoritatea statelor europene.

De altfel, FAPPR a solicitat ministerului de resort suspendarea imediată a sistemului anti-grindină, până când eficiența și impactul său asupra agriculturii vor fi prezentate clar într-un studiu detaliat și obiectiv, prin intermediul căruia să se urmărească evidenţierea cantităţii de precipitaţii, monitorizarea traiectoriei rachetelor şi a locului de deflagraţie, precum și procedura de tragere în ansamblul ei.

Asociația Grânarii Iași, membră a FAPPR, a fost prezentă la acțiunile de protest spontan de astăzi în mai multe puncte din regiunea Moldovei.

În prezent, în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) sunt operaționale 6 unități de combatere a căderilor de grindină, cu 99 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *