Protest spontan pe Centura Brașov. Transportatorii reclamă prețurile mari la carburanți și asigurări RCA

PROTEST-ANAF-640x400

foto: economedia

Un protest spontan al transportatorilor are loc luni dimineață pe centura municipiului Brașov, șoferii de camioane fiind nemulțumiți de creșterea pronunțată a prețurilor la carburanți și la asigurările RCA. Camioanele se deplasează în coloană, cu viteză redusă și îngreunează circulația pe prima bandă a sensului de deplasare, Centura Brașov având o configurație de două benzi/sens.

Reamintim că, săptămâna trecută, transportatorii rutieri au solicitat din nou Guvernului reducerea taxelor și a accizelor pentru carburanți, arătând că în primele 10 zile ale lunii martie motorina s-a scumpit cu 16%. Creșterea prețurilor va fi transferată până la urmă clienților finali, în caz contrar riscă falimentul, potrivit Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

„Prețul global al petrolului a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul instabilității economice și a sancțiunilor legate de criza din Ucraina. Astfel, prețurile medii la motorină, inclusiv TVA și accize, au urcat cu 16% de la începutul lunii martie. O astfel de majorare pe termen scurt sufocă fluxurile de bani ale transportatorilor rutieri și așa serios afectate de pandemie. Uzual, motorina se facturează de 2 ori pe lună cu termen de plată 15 zile, în timp ce activitatea de transport se facturează de mai multe ori lunar și plata se face la 30/60/90 zile. Totodată, din cauza creșterii prețurilor la carburanți, transportatorii rutieri își consumă mult mai repede limita de credit de pe cardurile de motorină, astfel că trebuie să achite în avans soldul acumulat. Operatorii de transport rutier operează cu marje foarte mici, astfel că sunt nevoiți să transfere creșterile de costuri către clienți, în caz contrar riscând falimentul care ar duce la o presiune suplimentară asupra lanțurilor logistice”, a transmis UNTRR.

economedia