Protest la spitalul mobil Lețcani

DSC_7309

Doua persoane au protestat astazi in fata spitalului mobil din Letcani fata de conditiile din unitatea medicala mobila. Initial, 10-15 persoane au confirmat ca vor veni la protest. Acestia sustin ca au rude in spital iar temperatura interioara in spatiile unde sunt internati pacienti in stare grava nu depaseste 7 grade Celsius.

Incepand cu ora 12, s-a organizat un protest in fata sectiei exterioare a Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. Nemultumit despre ce i-a relatat o cunostinta din spital, Mihai a luat drapelul pe umeri si pancarta in maini si s-a asezat in fata unitatii medicale.

Mihai Roscolodicu – protestatar

Omul a fost internat de la Boli Infectioase la acest spital unde temperatura era de 7 grade Celsius, intr-un spital suport Covid, unde in  mod normal ar trebui sa fie 20 si ceva de grade. Acel om i-a trimis mesaj sotiei lui si i-a zis ca aici mor de frig, tremur nu pot sa ma abtin.

A trimis omul pe cineva din personalul de aici ca sa ii cumpere paturi de la Metro. I-a cumparat 3 paturi de la Metro ca sa poata omul sa suporte frigul din acest spital.

Pe langa acestea, protestatarii care au rude in spitalul mobil spun ca li s-au semnalat mai multe nereguli.

Mihai – protestatar

Personalul medical nu prea ii baga in seama. Le aduce tratamentul asta usor, paracetamol, aspirina sau ce se mai aplica acolo. Nu vine sa vorbeasca nimeni, stau in saloanele alea pustii acolo. Cand e frig, cand este cald.

Al doilea protestatar a cerut normalitate.

Dan Frunzetti- protestatar

Un spital suport de 13 mil. de euro se comporta ca un cabinet de medicina de familiei. Fara doctori, fara ambulante, fara nimic, fara conditii.

Avem scoala de asistenti, avem Universitate de Medicina si Facultate de Instalatii care pot a asigure specialisti si consultanta pentru instalatii tehnice, de oxigen, orice tip de instalatie.

In acest moment, la spitalul Mobil din Letcani sunt intrnati 16 pacienti in zona  de confirmati in doua saloane. La Anestezie si Terapie Intensiva sunt internati 9 pacienti .

Reprezentantii firmei care s-a ocupat de achizitia spitalului spun ca au fost constatate mici nereguli legate de sistemul de incazire, dar s-au rezolvat, iar temperatura  negativa pana la care se pot interna pacienti este de -25 grade Celsius.

Alina Popa- director ADR Nord Est

Pe parcursul noptii, pompele de recuperare ale caldurii functioeneaza dupa urmatorul algoritm. Atunci cand temperatura scadea foarte mult, trageau mai multa caldura care se inmagazina, se ducea in salon si temperatura crestea la 31 de grade cu plus in saloane. Motiv pentru care, pacientii si personalul  umblau la termostat si reduceau temperatura. 

S-a montat o siguranta si un dispozitiv care automatizeaza sistemul. In prezent, in toate saloanele si in tot spitalul, temperatura se situeaza la 24-26 de grade.

Protestatarii au fost verificati de politisti pentru ca normele impuse de pandemia de coronavirus sa fie respectate in totalitate. Acestia vor protesta zilnic timp de trei ore pana cand se vor remedia problemele.