Protest la Opera! Dirijoarea Corului de Juniori a fost concediata

Sharing is caring!

Scandal la Opera Nationala din Iasi. Zeci de parinti, insotititi de copii, au protestat in fata institutiei de cultura, nemultumiti de faptul ca dirijoarea Corului de Juniori a fost destituita din functie.

Dupa 8 ani de zile, in care micii artisti au participat la zeci de spectacole, atat in tara, cat si in strainatate, conducerea Operei a luat decizia de a desfiinta un post de dirijor, din motive financiare. Parintii sustin ca ii vor retrage pe cei mici de pe scena.

Andreea are 15 ani si face parte din Corul Juniorilor inca de la infiintare, de 8 ani de zile. Pentru ea, Opera a devenit a doua casa, iar colegii si dirijoarea i-au fost ca o familie.

Alti peste 50 de parinti, insotiti de copiii inscrisi la cursuri, au protestat pe scarile Operei Nationale, nemultumiti ca dirijoarea Corului de Juniori si-a pierdut locul de munca.

Din 2011 si pana in 2017, Raluca Zaharia a ocupat functia de dirijoare a corului de juniori, in baza unui contract de colaborare.

Din 2017, ocupa functia de dirijor al corului cu norma intreaga. In noiembrie anul trecut, a primit institiintare din partea Operei ca postul ei va fi desfiintat, din motive financiare.

La schimb a primit postul de sufleor, cu norma intreaga, dar si posibilitatea de a coordona activitatea copiilor, dar in baza unui contract de colaborare. Lucru care o nemultumeste pe artista.

Raluca Zaharia, dirijoarea Corului de Juniori: “Am demonstrat care sunt abilitatile si am lucrat cu acesti copii mununati, i-am pregatit pentru a pasi pe scena alaturi de interpreti renumiti, conducerea a considerat ca trebuie schimbata organigrama. Si am primit o notificare prin care am fost anuntata ca exista un alt post, cu carte de munca, exista un post vacant, acela de sufleor, unde ma pot inacdra fara nicio problema si sa raman pe corul de copii pe un contract de colaborare cu drepturi de autor. Mie mi se pare o nedreptate. Chiar acum, in toamna, am fost la primul nostrum concurs international in Spania, am venit cu trei premii, doua de argint si unul de bronz, sustinerea financiara a fost cu ajutorul parintilor si a sponsorilor care au contribuit la a prezenta Romania, Iasiul si, mai ales, Opera Nationala Iasi”.

Managerul Operei Nationale din Iasi sustine ca nu face decat sa respecte legea.

Beatrice Rancea, manager Opera Nationala Iasi: “Doamna Raluca a primit acea notificare, care se referea la dirijor cor. Aceasta functie implica activitatea Corului Mare, unde este domnul Manuel Giugulea. Doamna Raluca Zaharia  a refuzat sa vina sa semneze contractul de colaborare pe Corul de Copii. Corul Mare, pentru care dansa a primit aceasta notificare, o activitate pe care dansa nu a sustinut-o si nu a avut nicio repetitie pe Corul Mare. Corul de Copii, daca doamna Raluca vrea sa il preia mai departe si vrea sa semneze acest contract, pe care l-a avut pana acum si care era legal, am vrut sa revina la ceea ce  fost inainte de plecarea mea la Bucuresti. I-am explicat si a inteles. Prima data a spus ca accepta postul de sufleor, ca intelege care e situatia si va semna acest contract de colaboare. Dar nu vrea sa semneze contract de colaborare cu juniorii operei. Acest cor, daca dansa nu doreste sa isi continue activitatea cu acest cor, va fi preluat de altcineva. Corul Juniorii Operei trebuie sa fie mai departe”.

Dirijoarea trebuie sa decida, pana pe 20 februarie, daca isi va continua sau nu activitatea in institutia de cultura.

shares