Protest inedit în Cluj: mesaje pe trunchiurile copacilor. Locuitorii cer păstrarea arborilor de pe două străzi din municipiu. Primăria susține că o parte dintre aceștia vor fi mutați în Parcul Colina

Pe trunchiurile copacilor din centrul Clujului, unde au loc lucrări de reamenajare, au fost lipite afișe, în semn de protest, anunță Cluj24.

Totul a început săptămâna trecută, când pe Facebook au început să apară poze cu copaci care sunt scoși din pământ ca să se poate reface străzile. Primăria a dat explicații doar după ce a început acțiunea, spunând că acești copaci nu vor fi „omorâți”, ci mutați, explicații care nu i-au mulțumit, însă, pe clujeni.

Peste 1.500 de clujeni au semnat o petiție adresată primarului Emil Boc, prin care cer păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.

Primăria și-a anunțat intenția de relocare a copacilor menționați și de plantare a altora noi în loc, iar semnatarii petiției solicită găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor arborilor.

Ei mai consideră că înlocuirea copacilor vechi cu alții tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge nejustificat din ce în ce mai des. Semnatarii petiției spun că arborii tineri nu produc aceeași cantitate de oxigen ca arborii maturi și nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară. În plus, din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre copacii noi plantați nu se prind sau se usucă în decursul unui an.

Primăria arată, pe de o parte, că arborii de pe strada Mihail Kogălniceanu nu sunt prevăzuți pentru tăiere sau relocare, fiind vorba doar despre copacii de pe străzile Universității și Avram Iancu.

Municipalitatea precizează că, în cazul arborilor de pe cele două străzi, aceștivor fi extrași cu un utilaj special, pentru a păstra intact balotul și vor fi păstrați în containere cu pământ în baza RADP, unde vor fi îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru replantare. La toamnă, aceștia vor fi duși în Parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde sunt arbori uscați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *