Protest în Ungaria împotriva guvernului condus de Viktor Orban. Profesorii cer salarii mai mari

Mii de persoane, printre care profesori și studenți, au protestat duminică în Budapesta împotriva guvernului, cerând salarii mai mari pentru cadrele didactice și o reducere a inflației care erodează veniturile, transmite Reuters.

Mergând pe un pod peste Dunăre, protestatarii au afișat pancarte precum „Orban, dispari” și „Fără profesori, fără viitor”, la câteva ore după ce premierul naționalist Viktor Orban s-a angajat să păstreze stabilitatea economică și să mențină un plafon pentru facturile la energie ale gospodăriilor, chiar dacă UE se prăbușește într-o „criză economică”.

Protestatarii au declarat că guvernul i-a dezamăgit pe profesori, oferindu-le salarii de mizerie, în timp ce inflația, care a depășit 20% în septembrie și continuă să crească, a devenit insuportabilă.

„Sunt aici… pentru copiii mei, ar trebui să existe o schimbare”, a spus Gyongyi Bereczky, un poștaș, care s-a alăturat pentru prima dată protestelor. „Această inflație galopantă… nu mai putem economisi deloc, pur și simplu nu putem ajunge la sfârșit de lună, deoarece prețurile cresc foarte repede.”

Profesorii și studenții au protestat pentru salarii mai mari, pentru o soluție la deficitul tot mai mare de cadre didactice și pentru dreptul la grevă.

În timp ce țara a marcat aniversarea unei revolte din 1956 împotriva dominației sovietice, Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la alegerile din aprilie, a precizat că anul viitor va prezenta mai multe provocări, având în vedere războiul din Ucraina.

„Un război în est și o criză economică în vest”, a declarat Orban în fața susținătorilor din Zalaegerszeg, o localitate situată la aproximativ 200 km vest de Budapesta, adăugând că există „o criză financiară și o încetinire economică în UE”.