Protest în fața Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași

protest

Sindicaliștii din poliție au protestat astăzi în fața Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași. La miting au participat în jur de 100 de persoane. Motivul actiunii de astazi este legat de hotararea Guvernului de inghetare a salariilor bugetare.

Sindicatele Manifest- Penitenciar, Iuris– Penitenciar și  SNPP-filiala Iași, reacționează la decizia autoritatilor și au declanșat  începând de astăzi proteste comune. Pichetarile vor continua pe termen nedeterminat și vor fi corelate cu protestele federațiilor sindicale semnatare a acordului colectiv. Doleanțele polițiștilor sunt legate de decizia pe care a luat-o actualul guvern la finalul anului trecut de înghețare a salariilor bugetare.  Protestatarii adunați astăzi în fața Penitenciarului de Maxima Siguranță din Iași spun că nu își pot negocia salariile, așa cum nu pot refuza  nici restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege.

Ionuț Ichim – președinte sindicatul Manifest

S-au folosit de noi, au apelat la noi pentru a-i ajuta în pandemie. Ne-au trimis în misiune. a obligat pe colegii noștri să poarte saci de gunoi în picioare în loc de echipament de protecție. Acum, ca drept răsplată ne iau ceea ce este prevăzut de lege.

Sindicaliștii spun că deficitul grav de personal din Penitenciarul Iași este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care genereaza un volum de muncă mai mare, imposibil de gestionat atat timp cat nu se fac încadrări corespunzatoare.

Dorin  Șcarlii – președintele Sindicatului Iuris Iași

Toți cei din sistemul național de apărare și ordine publică cer respectarea legii cadru a salarizării. Prin Ordonanța 226/2020 au înghețat salariile, sporuri, tot.  Noi nu cerem măriri salariale, noi cerem respectarea legii salarizării.

La manifestarea de astăzi au participat în jur de 100 de angajați, iar mitingul va fi completat și cu alte acțiuni, cum sunt: refuzul de a efectua misiuni și activități daca nu sunt asigurate măsurile de protecție și siguranță a personalului, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității.