Protest al Republicii Moldova dupa ce Rusia a decis sa deschida sectii de votare in Transnistria fara acordul sau

Protest al Republicii Moldova dupa ce Rusia a decis sa deschida sectii de votare in Transnistria fara acordul sau. Guvernul de la Chisinau l-a convocat pe ambasadorul Rusiei. Transnistria nu este recunoscută la nivel internațional ca stat suveran, UE  definind  teritoriul drept ocupație militară de către Rusia. 

Protest al Republicii Moldova dupa ce Rusia a decis sa deschida sectii de votare in Transnistria fara acordul sau

Deși nerecunoscută oficial, Transnistria este o republică prezidențială de facto în Moldova – cu propriul guvern, parlament și armată.

„Statul Republicii Moldova acționează acolo unde poate controla mediul și, în consecință, nu vom admite încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, a declarat Dorin Recean, premierul Republicii Moldova.

Ambasadorul rus a spus că diplomația rusă va respecta dreptul de vot al tuturor cetățenilor ruși. 

Aproximativ 200.000 de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria, potrivit autorităților locale pro-ruse. 

„Au fost multe solicitări către Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, precum și către Ambasadă. Oamenii [cu cetățenie rusă] și-au cerut dreptul legal de vot”, a transmis Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei în Moldova.

Federația Rusă va deschide șase secții de votare în regiunea transnistreană și vor putea vota persoane cu pașapoarte expirate sau din epoca sovietică.

Votul la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia – pe care Vladimir Putin este aproape sigur că le va câștiga – se extinde la teritoriile anexate de Rusia, inclusiv Crimeea și părțile ocupate din sud-estul Ucrainei. 

Personalul rus care luptă în Ucraina a început deja să voteze, în ciuda opozitiei Kievului. 

CITESTE SI: Republica Moldova face primul pas pentru construirea autostrazii Iasi – Chisinau – Odesa

Ultimii doi ani au fost cei mai grei și mai tumultuosi pentru Republica Moldova, candidata la Uniunea Europeană deoarece se confruntă cu amenințări din partea Rusiei în multiple sfere ale vieții publice, a declarat ministrul de externe al țării. 

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, temerile au crescut în Moldova că și țara se află în miza Kremlinului. 

Acestea au inclus rachete rătăcite care aterizează pe teritoriul său, o criză energetică severă după ce Moscova a redus dramatic livrările de gaze, inflație galopanta și protestele partidelor pro-ruse împotriva guvernului pro-occidental. 

Moldova a primit, de asemenea, cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din orice țară. Moldova și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, dar Rusia continuă să vadă țara – cuprinsă între Ucraina și România, ca în sfera sa de influență. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *