Protest al angajatilor Sanitas si BNS dupa explozia alarmanta a preturilor

protest

Sindicatele din Iasi s-au reunit si au protestat astazi in fata Institutiei Prefectului Judetului Iasi. Protestatarii sunt nemultumiti ca salariile sunt mici si vor sa atraga atentia asupra consecintelor crizei economice. Membrii SANITAS, împreună cu alte organizaţii sindicale din Iasi au protestat in jurul pranzului in fata Precturii.

Angajatii spun ca rezista cu greu in fata cheltuielilor, dupa avalansa de scumpiri din ultimele luni. Oamenii spun ca presiunea este foarte mare mai ales pentru familiile numeroase.

Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iasi: „Cresterea alarmanta a preturilor si a inflatiei din ultimii ani a scos mii de oameni in strada. Au fost colegi de-ai nostri si saptamana trecuta si probabil ca seria protestelor va continua. Principala revendicare si cea mai importanta este legata de solicitarea de a plafona preturile la energia electrica si la gaz. Familiile care nu isi pot plati facturile sa fie subventionate intr-un mod real si nu asa cum se intampla astazi, o subventie care nu poate tine pasul cu cresterile galopante ale preturilor„.

Studiile arata ca exista diferente foarte mari intre costurile vietii din luna septembrie 2021 si 2022, un procent de 20%. Cosul zilnic pentru o familie formata din patru membri a crescut cu peste 1.400 de lei. 

Sorin Turcu, presedinte Blocul National Sindical-Iasi: „Ne confruntam cu un grad de saracie a populatiei nemaiintalnit in momentul de fata. Revendicarile sunt legate in principal de situatia din energie si de posibilitatea ca facturile la energie sa devina insuportabile pentru populatie, un lucru care nu ar trebui sa se intample. Romania are un potential energetic cum nu are nimeni in Europa, avem tot ce ne trebuie ca energie primara„.

Proteste au fost organizate in acelasi timp la Iasi, Bucuresti, Bacau, Targu Mures, Timisoara, Cluj, Targu Jiu si Constanta.