Prosperitatea unei afaceri făcute în stil românesc

interfon

Romania a simtit gustul democratiei dupa inlaturarea lui Nicolae Ceausescu. Granitele s-au deschis, tara noastra a aderat la NATO si Uniunea Europeana. Pretul platit a fost colosal. Dupa 31 ani de la Revolutia din 1989, cea mai mare parte a romanilor sunt in pragul saraciei iar tara este macinata de un sir neintrerupt de scandaluri politice. In tot acest tablou, antreprenorii si-au facut loc cu greu in peisajul economic romanesc. Unul dintre iesenii care au avut succes in afaceri a avut momente cand a vrut sa renunte. Provocarile au fost permanente, intr-o legislatie ambigua care s-a modificat odata cu instaurarea fiecarui Guvern.  

Anii 90 au fost de acomodare dupa regimul ceausist. Unii experimentau abundenta iar altii au rupt granitele tarii. Cei mai multi au ales sa ramana aici si acum  nu regreta nici o secunda alegerea facuta in urma cu trei decenii.

In 1991, Marian Berdan a pornit timid in lumea afacerilor, intr-un domeniu nou pentru romani, sistemele inteligente precum interfoanele.

Marian Berdan-om de afaceri

Imi amintesc, uneori cu drag, alteori analizand mai introspectiv perioada anilor 90, in cae imediat scapati de sub ideologia comunista era foarte greu sa gaseste oameni sa angajezi.

Se ofereau conditii mai bune pentru angajati la o firma privata, privatul era privit ca un exploatator.

Au urmat anii 2000-2010 cand lucrurile s-au mai aranjat, m intrat in NATO, am intrat in UE, ani de deschidere catre Europa.

Romania tara NATO din anul 2004, iar mai apoi europeana incepand cu anul 2007. Doua plusuri marcate in mai putin de trei ani. Care a oferit din nou o sursa de incredere celor ce aveau deja un business deschis.

Marian Berdan- om de afaceri

Asta este ordinea in care trebuie sa se intample. Intai o siguranta, o aparare a indistriei, a valorilor europene. Asta se face militar prin NATO, apoi vine si economicul din spate. Din punctul asta de vedere, Romania are un  mare avantaj ca suntem intre aceste doua blocuri. Unul economic si unul militar.

Cea mai mare problema a anilor 2000 a fost cea a emigrarii  romanilor catre tarile vestice. Angajati sunt greu de gasit, iar nivelul de pregatire profesionala este din ce in ce mai scazut.

Marian Berdan- om de afaceri

Anii 2010-2020 s-a vazut foarte mult aceatsa lipsa de forta de munca , din pacate a scazut si nivelul de pregatire a noilor absolventi din scolile noastre, universitati si scoli profesionale.

Romanii trebuie sa se uneasca, trebuie ca fiecare sa faca ce poate el mai bine

Cu o filiala deschisa in Austria, Marian Berdan a avut ocazia sa arboreze drapelul Romaniei pe la diferite concursuri de renume de la care sa revina premiat. A  tras cu urechea la vorbele despre romani si a dezmintit opinia creata printre straini.

Marian Berdan- om de afaceri

Eu merg deseori in strainatate si stau cu fruntea sus si cu pieptul in fata.

Ii invit sa ne viziteze firma sa vada ce pot sa faca si romanii, cand vin aici sunt foarte surprinsi.

A avut un singur moment in  care a regretat ca a ales sa desfasoare activitatea aici, in loc sa plece pe meleagurile vestice acolo unde economia este mult mai prospera.

In 2017 a avut angajati care au plecat cu totul din tara.

Marian Berdan- om de afaceri

Cand din firma au plecat vreo trei persoane in Anglia. I-am intrebat de ce plecati si au zis, nu mai putem suporta ceea ce se intampla acum in Romania.

Ei, in acel moment mi-a parut rau ca am inceput investia aici in Romania.

Firma pe care o conduce Marian Berdan are capital romanesc, in conditiile in care majoritatea intreprinderilor s-au privatizat si au fost achizitionate de straini. Secretul logevitatii este munca si transparenta dintre conducere-angajati si clienti.