Propunere legislativa pentru cresterea salariilor directorilor unitatilor de invatamant si inspectorilor din Inspectoratele Scolare Judetene

Doi deputati PSD si 3 PNL au initiat un proiect de lege care are in vedere echilibrarea renumeratiei directorilor si inspectorilor din Inspectoratele Scolare Judetene. In expunerea de motive, deputatii mentioneaza ca Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cresteri salariale ale cadrelor didactice din UE dar ca, salariul mediu este printre cele mai scazute din Europa.

In Romania, salariul mediu brut anual al cadrelor didactice cu varste intre 24 si 64 ani din scolile publice este de 12.101 euro in cazul invatamantului prescolar, 12.526 euro in invatamantul primar, 12.381 euro in invatamantul gimnazial si 12.481 euro in invatamantul liceal fiind asemanatoare unor tari precum Ungaria, Muntenegru sau Slovacia.

Pe de alta parte, in tari precum Danemarca, cadrele didactice castiga anual 75.000 euro, Germania aproximativ 70.000 euro iar in Austria intre 51.000 – 66.000 euro.

Astazi, multi directori si inspectori din inspectorate au renuntat la posturi din cauza salariilor mici iar din acest motiv doar 60 la suta de posturi au fost ocupate in urma concursului pentru conducerea unitatilor de invatamant.