Proiectul Silk District: crearea de noi locuri de muncă în industriile digital, tech, start-up, va angrena economia Iaşului

Silk District

Proiectul Silk District reprezintă pentru Iaşi o  oportunitate nu doar pentru dezvoltarea afacerilor, dar şi o soluţie pentru migraţia tinerilor:  având şansa de a lucra şi locui aici, într-un centru modern, confortabil şi prietenos cu mediul, mulţi dintre tineri vor opta pentru a rămâne şi a lucra în Iaşi. Acest proiect de regenerare urbană  va duce în final la creşterea standardului de viaţă al locuitorilor Iaşului, deoarece va permite expansiunea afacerilor şi creşterea numărului de locuri de muncă bine plătite. „Încercăm să oferim soluţii de regenerare urbană pentru o zonă lăsată în paragină,  din imediata apropiere a centrului Iaşului.  Proiectul Silk va oferi bazele expansiunii de noi afaceri chiar dacă nu va fi  o nouă platformă industrială.  De altfel, în prezent, spre deosebire de perioada comunistă,  acestea se construiesc la periferia marilor oraşe, nu în interior. Firmele cu activitate profitabilă care mai sunt active în prezent pe această platformă, se vor muta în alte  locații în Iași care sunt potrivite activității lor și care nu afectează numărul de locuri de muncă existente și nici dezvoltarea orașului. Mai mult, Silk District deschide calea creării de locuri de muncă. Nu închidem fabrici.  Creştem calitatea vieţii, având  în vedere atât nevoia companiilor de noi spaţii pentru birouri moderne şi eficiente, cât şi nevoia reală a angajaţilor de a locui şi de a-şi petrece timpul liber într-un cartier situat cât mai aproape de locul de muncă”. Dezvoltatorii proiectului subliniază că deschiderea oficială a complexului va angrena o dezvoltare benefică întregului oraş. Spaţiile de birouri premium vor permite firmelor existente să se extindă.  În plus, firme noi vor intra pe piaţa din Iaşi. Astfel se crează noi locuri de muncă, bine plătite, iar atracţia şi retenţia forţei de muncă pe piaţa din Iaşi vor creşte. În timp, economia Iaşului va fi angrenată şi mai mult, iar oraşul va prospera pe toate sectoarele de activitate. Această prosperitate se va traduce printr-o îmbunătăţire a standardului de viaţă al locuitorilor. „Este concluzia la care am ajuns după o analiză profundă a oportunităţilor de dezvoltare ale Iaşului. Timp de aproape un an, am făcut cercetări care nu s-au rezumat doar la analiza cifrelor şi a datelor. Am avut multe întâlniri pe teren cu antreprenori locali şi cu companii multinaţionale prezente în Iaşi. Am discutat cu persoane care lucrează în diverse poziţii cheie pentru aceste firme şi companii şi am fost plăcut impresionaţi de calitatea oamenilor şi de talentul disponibil pe piaţa din Iaşi. În acelaşi timp, am aflat că  unele companii au dorit să îşi extindă prezenţa la Iaşi, să vină cu o divizie de câteva sute de locuri de muncă, dar nu au putut deoarece nu au găsit spaţii. Oraşul va continua să crească doar dacă se investeşte în construirea de clădiri eficiente şi moderne care permit expansiunea afacerilor, a adăugat Maggie Kitshoff.

Regenerările urbane descongestionează traficul în orașe reducând presiunea pe centrele orașelor

„În contextul în care oraşul are o suprafață limitată și este al doilea cel mai mare din ţară, cu rata ridicată de creştere a populaţiei, singura soluţie reală pentru dezvoltare durabilă este acest tip de conversii de proprietăţi industriale situate în imediata proximitate a centrului oraşului sau în zone uşor accesibile ce beneficiază de infrastructură adecvată. Datele din studiile noastre ilustrează capacitatea proprietăţii Teba de a aduce o astfel de contribuţie majoră la dezvoltarea oraşului cu un impact minim pe infrastructura existentă şi, în orice caz, mult redus faţă de alte opţiuni disponibile pentru dezvoltarea oraşului”, a subliniat Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital.