Proiectul “Romanian and Austrian life worlds in the rural area”

foto_comuna_Victoria

Proiectul “Romanian and Austrian life worlds in the rural area”, depus de catre Comuna Victoria, Judetul Iasi in parteneriat cu Primaria Comunei Neuhaus (Austria), in cadrul ariei „Arte Vizuale”, a fost aprobat pentru finantare de catre Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul presupune o abordare inedita pentru comuna Victoria si pentru comuna Neuhaus (Austria) in ceea ce priveste cultura si educatia prin cultura in domeniul artelor vizuale. Astfel, prin proiect se va realiza o selectie a cate 5 artisti din fiecare tara (Romania si Austria), selectie care va fi efectuata de catre 4 experti evaluatori, cate 2 in fiecare tara.

Pentru a participa in competitie, persoanele interesate sunt invitate sa trimita CV-ul si portofoliul de 5 lucrari la adresa de e-mail: primariavictoria@yahoo.com cu subiectul: Aplicatie AFCN Artist [nume], pana pe data de 10 august. Expertii vor evalua portofoliile dupa criterii obiective si artistice, iar la cererea expertilor se va organiza si o sesiune de interviuri cu o parte din candidati. In evaluarea portofoliilor se va tine cont si de diversitatea artelor vizuale, astfel incat artistii selectati sa provina din domenii diferite (pictura, sculptura, arta stradala, etc.). Dupa ce artistii vor fi selectati, se va proceda la selectarea altor 20 de tineri din comuna Victoria, pentru a participa la o sesiune de instruire si un atelier de creatie. Aceasta activitate se va desfasura doar pe teritoriul Comunei Victoria, nu si in Neuhaus.

Fiecare artist va preda notiuni de baza in artele vizuale si specific in domeniul in care fiecare artist activeaza. Concret, cei 20 de tineri vor fi impartiti in 5 echipe, fiecare echipa avand ca mentor unul dintre artisti. Dupa instruire, cei 20 de tineri vor fi participanti la un atelier de creatie. In tot acest timp, artistii si expertii evaluatori vor monitoriza lucrarile efectuate. Dupa ce atelierul se va termina si lucrarile tinerilor vor fi finalizate, va urma un vernisaj, insotit de o expozitie in Comuna Victoria. Aceasta expozitie are rolul de a promova lucrarile tinerilor si de a descoperi tineri artisti.

Pe parcursul celor doua zile, publicul va putea evalua fiecare lucrare in parte, acordand note de la 1 la 10. In paralel, expertii evaluatori vor acorda note fiecarei lucrari.
La finalul expozitiei, se va face media fiecarei lucrari, ponderea fiind urmatoarea: 75% media acordata de catre expertii evaluatori si 25%, media acordata de catre public.

In ordine descrescatoare, primele doua lucrari cu notele cele mai mari vor fi selectate pentru ca autorul sa participe la atelierul de creatie din Neuhaus (Austria).

La evenimentul din Neuhaus, care va avea loc in perioada 19 – 23 septembrie, se vor deplasa cei 5 artisti din Romania, 2 membri ai echipei de proiect si cei doi tineri selectati in urma expozitiei din Victoria. La atelierul de creatie din Neuhaus vor participa cei 5 artisti selectati din Romania, cei 2 tineri selectati in urma expozitiei din Victoria si cei 5 artisti selectati din Austria.

In Neuhaus, va avea loc o conferinta in prima zi, apoi urmatoarele 3 zile vor fi dedicate atelierului de creatie intr-un spatiu neconventional. Dupa ce atelierul se va termina, va urma un vernisaj insotit de o expozitie care va dura 3 saptamani. Ulterior, lucrarile vor fi trimise in Romania, unde va avea loc un alt vernisaj si lucrarile vor ramane expuse timp de 2 saptamani.

La terminarea proiectului, lucrarile vor fi inapoiate apartinatorilor.