Proiectul Primăriei Municipiului Iași de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești a câștigat Premiul Secțiunii „Restaurare” a Bienalei Naționale de Arhitectură – România 2023

Proiectul a fost coordonat de o echipă de arhitecți ieșeni – regretatul Corneliu Ciobănașu (șef proiect), Filip Ciobănașu și Nicoleta Caba de la S.C. ARC DESIGN S.R.L. -, care au colaborat cu compania italiană Cifolelli Edilizia S.R.L. (executant), Matteo Erminio (restaurator lemn), inginerii Constantin Firtea, Alexandru Graur (expertiză / structură) și Daniel Geanopol (instalații) și o echipă de restauratori pentru componentele artistice condusă de Carmen Solomonea și Dan Acostioaei de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

În clădirea Băii Turcești, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897 – 1898), va fi înființat Centrul Internațional de Artă Contemporană. De aceea, clădirea a fost recompartimentată astfel încât să poată găzdui manifestări de tipul performance, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. De asemenea, terenul din jurul imobilului este reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.

Proiectul beneficiază de finanţare europeană și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,41 de milioane de euro).

Frumusețea arhitecturii și a detaliilor ornamentale ale monumentului istoric a putut fi admirată „pe viu” de membrii juriului și ceilalți participanți la Bienală, unele dintre lucrările manifestării fiind organizate chiar la Baia Turcească.

„Iată, așadar, că un proiect al Primăriei, finanțat cu fonduri europene și pus în practică de o echipă coordonată de câteva dintre vârfurile Școlii ieșene de arhitectură a dobândit o onorantă și binemeritată recunoaștere națională!

Mulțumiri juriului și felicitări tuturor celor care au redat strălucirea acestui minunat monument istoric!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *