Proiectul care va permite uciderea a până la 500 de urşi pe an a trecut de Senat, dar ministrul Mediului se opune

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a declarat, referitor la proiectul de lege de la Senat, avizat pozitiv, care prevede posibilitatea ca aproximativ 500 de urşi să fie împuşcaţi anual, precum şi posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie vânaţi în schimbul unei taxe, că „aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine”.

Organizațiile nonguvernamentale critică dur proiectul de lege și spun că măsura va reduce drastic numarul urșilor din tara noastră. Potrivit noului proiect, cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni vor fi decise prin lege.

Pentru anul 2024 a fost stabilită o „cotă de prevenție” de 426 de exemplare de urs brun, iar alţi 55 de urşi care caută mâncare în tomberoane vor putea fi ucişi dacă vor fi prinşi în localități. Vânătorii vor putea, în baza unei taxe, să vâneze urși la fel cum vânează căprioare, iepuri și alte animale sălbatice.

„În țară sunt mii, zeci de mii, chiar sute de mii de administrații locale care caută soluții pentru această problemă. Statutul de specie strict protejată nu înseamnă că omul nu mai intervine deloc. Totuși, exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate”, a declarat Barna Tanczos, inițiatorul proiectului.

De partea cealaltă, organizaţiile care militează pentru drepturile animalelor sunt de părere că acest proiect ar legifera o adevărată „vânătoare de trofee”.

„Ordinul este foarte periculos. De fapt se va face vânătoare la trofee și este inimaginabil să ai o lege de acest sens pentru că probabil în câțiva ani de zile, în 10 ani de zile, pur și simplu am termina cu specia respectivă, am vâna tot sau ar rămâne niște exemplare care nu sunt biologic recomandate pentru reproducere și pentru perpetuarea speciilor”, a spus Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000, potrivit Stirileprotv.

„Încă suntem în discuţii cu colegii din minister în legătură cu acest proiect. Aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine, nu neapărat în legătură cu numărul exemplarelor ce urmează a fi recoltate sau împuşcate, mai pe româneşte, să nu ne ferim să spunem asta. Fără îndoială, numărul conflictelor între urs şi om a crescut în ultimii ani şi fără îndoială că există această nevoie de a lua nişte măsuri urgente. Şi vă mărturisesc că, deşi am trimis spre publicare la Monitorul Oficial un ordin privind cotele de prevenţie şi de intervenţie, care face referire la 220 de astfel de exemplare, nu la 500 cât prevede proiectul de lege despre care îmi spuneaţi dumneavoastră mai devreme, să ştiţi că numărul de exemplare împuşcat e unul foarte redus”, a afirmat Mirceal Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *