Proiectul „Atingem Cerul” oferă acces la cultură pentru persoanele cu deficiențe senzoriale

Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău devine, începând din această vară, unul dintre cele mai accesibile spații culturale din România pentru persoanele cu deficiențe senzoriale. Totul este posibil datorită proiectului cultural „Atingem Cerul”, implementat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “ION BORCEA” cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Consiliului Județean Bacău.
Proiectul „Atingem Cerul”, desfășurat între 4 iunie și 30 octombrie la Observatorul Astronomic din Bacău, transformă expozițiile în spații accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere și auz, prin elemente tactile, planșe în relief și ghidaje video și audio adaptate. Va fi creată și o boltă cerească tactilă pentru înțelegerea constelațiilor și fenomenelor astronomice. Totodată, personalul muzeului va fi instruit pentru a oferi un ghidaj empatic, facilitând participarea tuturor vizitatorilor.
Gabriela Gurau, Manager Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău: „Prin intermediul acestui proiect vom adapta expozițiile permanente ale Observatorului Astronomic ‘Victor Anestin’ din Bacău pentru persoanele cu deficiențe de văz dar și pentru persoanele care au deficiențe de auz.”
Proiectul urmărește crearea unui spațiu cultural accesibil la Observatorul Astronomic Bacău, prin adaptarea expozițiilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz.
Gabriela Gurau, Manager Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău: „La Bacău avem cea mai mare expoziție de astronomie din țară. Această expoziție va fi adaptată prin introducerea în spațiile expoziționale a unor pupitre, pe care se vor regăsi atât planșe tactile pe care nevăzătorii le vor putea atinge pentru a afla anumite informații. De asemenea, la sala de Planetariu pentru persoanele care au deficiențe de auz am pregătit un show de planetariu care are o subtitrare adaptată nevoilor specifice acestei categorii de public, iar atât pentru nevăzători cât și pentru persoanele cu deficiențe de auz, expozițiile noastre vor avea ghidaje adaptate. Pentru nevăzători vor fi doar ghidaje audio, accesibile publicului prin intermediul codurilor QR.”
Proiectul „Atingem Cerul” va sprijini direct peste 100 de persoane cu deficiențe de vedere sau auz. Beneficiarii indirecți includ familiile acestora, comunitatea nevăzătorilor și ONG-urile implicate. În total, în județele Moldovei sunt peste 15.000 de persoane cu deficiențe de vedere care pot beneficia indirect. De asemenea, proiectul implică și specialiști din instituțiile partenere.