Proiectul „Amenajarea Hidroenergetica Pașcani” revine in atentia autoritatilor

hidrocentrala pascani

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani a fost inclusa pe lista de actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul inițiativei europene REPowerEu de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, în special a celei provenite din surse regenerabile, a anuntat deputatul Sorin Nacuta.

Până la sfârșitul acestui an, Guvernul României trebuie să renegocieze acest capitol din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar toate investițiile incluse în acest plan ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2026.

„Amenajarea Hidroenergetică Pașcani” este cea mai mare investiție din județul Iași, de după 1989 și are ca obiectiv regularizarea cursului râului Siret, până la vărsarea în Dunăre, producerea energiei hidro și asigurarea unei resurse importante de apă pentru irigații și chiar pentru consum”, a mentionat deputatul Sorin Nacuta.

Vorbim despre un luciu de apa de 2300 hectare a lacului de acumulare, care ar trebui sa ajunga la Ministerul Mediului iar hidrocentrala sa fie preluata de Hidroelectrica. Dupa Revolutie s-a mai lucrat sporadic iar din 2012 a fost oprita complet. Hidrocentrala ar putea acoperi consumul de energie electrica al municipiului Pascani. Investitia pentru finalizarea lucrarilor s-ar ridica la 400 milioane de lei.