Proiectil de artilerie, găsit în zona litoralului, la aproximativ 200 de metri distanță de țărm

proiectil-2-768x576

O echipă formată din cinci scafandri de luptă, specializați în lucrul cu explozivii, a executat luni o misiune de neutralizare a unui proiectil, care se afla pe fundul mării, în zona stațiunii Eforie Nord, la aproximativ 200 de metri distanță de țărm, anunță Statul Major al Forțelor Navale.

”Intervenția scafandrilor militari, cu două ambarcațiuni rapide, s-a realizat în urma informării primite din partea scafandrilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care au descoperit obiectul suspect, în timpul unor scufundări de antrenament”, se precizează într-un comunicat de presă.

În urma verificării efectuate, scafandrii au constatat că obiectul se afla la 5 m adâncime, era un proiectil calibru 76 mm și avea depuneri pietrificate de scoici, neputând estima perioada în care a fost utilizat. Operatorii militari au utilizat procedurile operaționale standard de neutralizare prin distrugere a dispozitivului, pentru a eliminarea pericolului, într-un raion de siguranță din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.