Proiectele Iașului, în zona Moara de Vânt

primaria iasi

În cadrul unei ședințe a Comisiei Tehnice pentru Amenajarea Teritorială și Urbanism din cadrul Primăriei Iași s-a hotărât ca terenul de lângă Spitalul Regional de Urgență să fie introdus în intravilan. Consilierii locali au propus construirea unui Stadion Municipal și a unei Săli Polivalente, în zona Moara de Vânt, întrucât este singurul teren de mari dimensiuni de care dispune municipalitatea. 

Spitalul Regional de Urgență va costa jumătate de miliard de euro, fiind cel mai scump proiect din țară. Spitalul de 7 nivele va dispune de aproape 1.000 de paturi, un heliport pe acoperiș și parcare subterană. Perioada pentru realizare proiectului tehnic va dura doi ani de zile, iar construirea până la 5 ani. 

Ciprian Bostan – consilier local PNL: „Fiind un proiect atât de mare, poate e cel mai mare proiect al Iașului de după 90 și ca buget, și ca suprafață construită, și ca complexitatea funcțiunilor, el are perioada de realizare a proiectului tehnic undeva la doi ani de zile”.

Alt proiect pentru care s-a aprobat finanțare în zona Moara de Vânt este Sala Polivalentă, care va avea o capacitate de peste 10.000 de locuri. Plasarea lângă Spitalul Regional de Urgență a fost făcută strategic, pentru a servi ca adăpost în caz de epidemii sau calamități. 

Ciprian Bostan, Consilier local PNL: „Dacă pandemia asta va continua sau va reapărea e un mare avantaj să ai o sala polivalentă lângă un spital, exact ca s-o poți reconverti într-un centru de cazare a bolnavilor temporari. Într-o Sala Polivalentă se desfășoară și multe din aceste congrese și conferințe medicale, care se legă foarte bine cu Spitalul Regional de Urgență”.

Pentru a dezvolta fotbalul ieșean, Primăria Iași a propus construirea unui stadion municipal, cu o capacitate de 25.000 de locuri. Arena va dispune de săli de conferință, spații de refacere pentru sportivi și spații comerciale. Momentan, nu exista finanțare pentru acest proiect, iar amplasarea acestuia lângă o unitate medicală i-a indignat pe o parte din ieșeni.

Ciprian Bostan, Consilier local PNL: „Fiind o funcțiune oarecum generatoare nu doar de distracții, ci și de zgomot, poate amplasamentul nu este cel mai fericit, de asta el nu este stabilit clar, în momentul acesta se dorește ca Sala Polivalentă să fie acolo, pentru ca ea este pe lista restrânsă a proiectelor finanțabile prin PNRR”.

Valoarea celor două proiecte se ridică la aproximativ 55 de milioane de euro fiecare. În cazul în care și Stadionul Municipal va primi finanțare, cele doua construcții vor fi gata până în 2023. Amplasarea acestora lângă Spitalul Regional de Urgență a fost hotărâtă pentru ca municipiul Iași nu deține în altă zonă un teren de dimensiuni mari și compact.