Proiect UTI, sprijinit de Administrația Prezidențială

foto_statistici

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va primi sprijinul Administrației Prezidențiale în organizarea manifestărilor de anul acesta, care
marchează împlinirea a 205 ani de la înființarea la Iași a primei școli de ingineri hotarnici cu predare în limba română, pe bazele căreia a fost clădită ulterior Politehnica ieșeană.

Proiectul TUIASI a fost prezentat către rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la dezbaterea „România la Centenar”, care a avut loc joi, 15 martie, la Palatul Cotroceni.
Au fost prezentate în total aproximativ 50 de proiecte ce vor fi desfășurate sub egida Centenarului și sprijinite de Administrația Prezidențială, realizate de administrații locale, societatea civilă și mediul academic, care a fost reprezentat de Academia Română, Consiliul Național al Rectorilor și șapte universități din țară.

”Acum două luni am primit o invitație de la Comisia prezidențială pe educație pentru prezentarea unuia sau mai multor proiecte în cadrul dezbaterii ”România la Centenar”, organizată de Președinție, pentru data de 15 martie. Noi am ales un proiect care este foarte drag Politehnicii ieșene, și anume împlinirea a 205 ani de la prima clasă de inginerie în România, în limba română, organizată la vremea respectivă, în 1813, de către Gheorghe Asachi.

Am trimis acest proiect Comisiei prezidențiale, au fost de acord și l-au inclus pe lista proiectelor care urmau să fie prezentate la Cotroceni. În data de 15 martie am fost la Cotroceni și, la sfârșitul rulării slideurilor cu cele 40 sau 50 de proiecte, care au fost prezentate în cadrul dezbaterii, am avut o discuție cu domnul președinte, ocazie cu care am detaliat proiectul și am explicat faptul că, în afară de această aniversare deosebit de frumoasă pentru noi și o premieră în România, practic noi vom desfășura evenimentul în aula care a găzduit în timpul Primului Război Mondial Senatul României. Acest lucru i s-a părut deosebit de interesant și a promis că, dacă este posibil, va veni la Iași cu ocazia acestui eveniment”, a spus Dan CAȘCAVAL, rector UTI Iași

La eveniment au participat aproximativ 200 de invitați, din mediul academic, autorități județene și locale, reprezentanți ai asociațiilor studențești și ale ONG- urilor care activează în sfera publică. Dintre toate proiectele prezentate de mediul academic, cel al Universității Tehnice este singurul din zona Moldovei.