Proiect românesc după model german

„Războiul” angajat -angajator

Ministerul Muncii lucreaza la un proiect dupa un model german pentru implementarea programului flexibil, dorit de angajatori mai ales pentru reducerea costurilor cu salariatii. Prin aceasta masura se asigura plata unei indemnizații, pentru fiecare angajat, in valoare de maxim 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.

Suma va fi suportata din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Angajatorul poate reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului. Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de munca si poate solicita indemnizatia daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii.

Masura afectează cel puțin 10% din numarul de salariati ai unitații, reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii de cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior. Masura nu se aplica institutiilor publice, angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau restricţionate

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!