Proiect pentru clarificarea carantinei și izolării

Guvernul pregateste un proiect legislativ pentru clarificarea notiunilor de boala transmisibila, de izolare si de carantină, în urma deciziei Curții Constituționale care a stabilit că izolarea și carantina nu pot fi reglementate prin ordin de ministru. Nelu Tataru sustine ca rata de transmitere a crescut si de aceea relaxarile ce urmau sa fie anuntate la 1 iulie au fost amanate.

Numarul cazurilor de coronavirus este in crestere iar daca situatia o va impune, va fi prelungita starea de alerta: “Avem un numar crescut de cazuri in ultima saptamana, avem un inceput de transferuri de pacienti din terapiile intensive din diferite spitale catre alte spitale care au locuri in aceste terapii. Avem un numar scazut de locuri la terapiile intesive din Bucuresti. Intervin cu aceleasi recomandari. Putem gestiona un numar de cazuri dar recomandarea ramane aceeasi: haideti sa mentinem aceleasi principii, aceleasi reguli de distantare fizica. Suntem intr-un moment in care cu totii trebuie sa gestionam o situatie. A fost 1 iulie, trebuiau sa existe niste masuri de relaxare, le-am amanat dupa ce am avut discutii cu toti factorii decizionali”, a declarat Nelu Tataru – ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a constatat ca oamenii nu mai respecta regulile de distantare sociala.

“Dupa cum ati putut observa si dumneavoastra, suntem la 3 saptamani de cand a inceput o crestere la numarul de cazuri, o noua crestere a transmiterii in comunitate, odata cu cele trei etape de masuri de relaxare precum si cu weekendurile prelungite. Daca am recomdandat unele reguli, pastrarea distantarii fizice, am putut observa ca acestea se respecta din ce in ce mai greu.”, a adaugat Nelu Tataru – ministrul Sanatatii.