Proiect municipal: „pădure urbană” pe albia râului Bahlui

Municipalitatea ar putea planta copaci și arbuști pe malurile râului Bahlui. În acest scop, Primăria Municipiului Iași inițiază un protocol cu Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor laşi, în vederea realizării tuturor acțiunilor și lucrărilor necesare amenajării malurilor.

Dacă protocolul va fi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iași, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad va pune la dispoziția Primăriei albia râului, rămânând administratorul acestuia, iar municipalitatea, prin Servicii Publice SA și cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, va face plantări și alte lucrări de amenajare necesare.

În prealabil, în luna februarie a acestui an, municipalitatea a transmis Administrației Naționale Apele Române și Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad o propunere privind realizarea unei campanii de plantări pe albia râului Bahlui, propunere la care instituțiile de mediu au răspuns pozitiv în luna martie.

În paralel, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 261 din 30 iulie 2020, Primăria Municipiului Iași și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au încheiat un acord de colaborare în virtutea căruia universitatea, prin Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu Iaşi (ICAM), oferă municipalității expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi, monitorizarea calității mediului urban, prin analize de sol, plantă, aer și apă, consultații și intervenții clinice în domeniul sanitar veterinar și elaborarea de planuri de arhitectură peisageră.

În urma consultărilor cu experții de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, intenția Primăriei este ca pe albia râului Bahlui să planteze arbori din speciile Mesteacăn, Salcie, Arțar roșu și Mălin, precum și arbuști din speciile Derainul alb (Cornus alba), Kalina (Viburnum) și Ienupăr (Juniperus).

„Este o inițiativă mai veche a noastră, solicitată și de mulți cetățeni ai Municipiului Iași, care ar avea darul de a pune mai bine în valoare potențialul turistic și estetic al albiilor râurilor, în special Bahlui, dar și, mai ales, de a spori suprafața spațiilor verzi, de a reduce poluarea și de a crește calitatea aerului. Mulțumesc Administrației Naționale Apele Române și Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad pentru deschiderea de a colabora și mulțumesc, de asemenea, specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții pentru întregul sprijin. Iată că, atunci când instituții diferite și specialiști de formații diverse colaborează, întreaga comunitatea poate avea de câștigat!”, a  declarat primarul Mihai Chirica.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!