Proiect la USV pentru sănătatea peștilor

Proiectul Unirea dedicat cresterii pestilor sanatosi in sistemele de acvacultura din bazinul raului Prut, prinde contur la Universitatea de Stiintele Vietii din Iasi. Impreuna cu specialistii din Republica Moldova, cercetatorii din cadrul USV Iasi desfasoara actiuni de verificare a apelor din raul Prut, pentru a afla daca acestea sunt favorabile pentru cresterea sanatoasa a speciilor de pesti.

Potrivit specialiștilor, în ultimele decenii, sectorul acvaculturii, atât din România, cât și din Republica Moldovea, se confruntă cu probleme serioase privind sănătatea și bunăstarea peștilor. Principalele cauze care conduc la toxicoze ale pestilor sunt poluanții din agricultură, ingrașaminte organice excesive, varul folosit pentru dezinfectarea apelor și putrefacția rapidă a vegetației acvatice.

Liviu Miron – prorector USV Iași: „În bazinul râului Prut am încercat împreună cu specialiștii de pe ambele maluri, români din Basarabia și români din Moldova, regiunea noastră a României, să facem o diagnoză ecologică a fermelor în care se află preponderent ciplinid, crescute de diverși piscicultori, atât în România cât și în Republica Moldova și să constatăm dacă toate condițiile de calitate ale apei sunt favorabile unei creșteri a peștilor în condiții ecologice și dacă patologia care implică uneori și aspecte de transfer a bolilor de la pești la om este bine controlată. Am elaborat un ghid împreună cu aceste aspecte de calitate a apei și în câteba capitole am discutat despre patologia peștilor, oferind piscicultorilor, biologilor, medicilor veterinari, crescătorilor de pești, celor din acvaristică, soluții pentru profilaxia și combaterea bolilor„.

In cadrul conferinței de astăzi, cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții s-au întâlnit cu specialiștii veniți din Republica Moldova, care iau parte la acest proiect de unire a eforturilor pentru cresterea pestilor sanatosi în sistemul de acvacultura din bazinul râului Prut.

Elena Zubcov – director de proiect: „Proiectul nostru se referă la domeniul cercetare și inovare. Și bineînțeles, ca orice proiect pe care îl înaintez, deja trebuie să ai ceva măcar în bagaj. Așa și proiectul acesta. Reprezentanții Institutului de Zoologie de mult timp lucrează în hidrobiologie, toxicologie și au mai multe elaborări care deja sunt testate sub producere. Și am vrut să vedem dacă noi putem să utilizăm bagajul acela care este la noi și potențialul universității din Iași care are o experiență enorm de bogată și bună în domeniul parazitologiei. Adică am unit ceva din ecologie, din calitatea apei, din mediul de trai cu obținerea produsului ecologic și prevenirea bolilor„.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și este implementat de Institutul de Zoologie în parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!