Proiect derulat cu success în rândul tinerilor

Clubul Rotary a prezentat astăzi rezultatele finalizării proiectului „Rezolvarea conflictelor și prevenirea victimizării”. Acesta a avut drept scop crearea unor instrumente educaționale și implementarea unor inițiative concrete pentru a sprijini comunitatea în gestionarea conflictelor și reducerea riscului de victimizare, în special în rândul tinerilor.
Proiectul s-a derulat în 12 instituții de învățământ din Iași, 8 licee și 4 universități, unde s-a discutat cu aproape 1000 de elevi și studenți, evidențiindu-se impactul activităților derulate asupra beneficiarilor.
Samoilă Dragoș – Președinte Club Rotary, Iași Copou: ,,La ședințele la care am luat parte am găsit niște tineri foarte dornici să învețe, mult mai interesați decât am crezut la începutul proiectului și credem noi că informațiile pe care le-au adus, în primul rând domnii de la jandarmerie și de la poliție către copii, au fost de mare ajutor și mai ales că au fost niște informații care puțini le știu sau puțini dintre ei au acces să le cunoască într-o perspectivă amicală și plăcută”.
Activitățile informative preventive din cadrul proiectului au contribuit la creșterea gradului de informare și de conștientizare a tinerilor cu privirile la riscurile la care se expun atunci când rezolvarea conflictelor nu se face pe cale amiabilă.
Bîlea Ioana Laura – Purt.Cuv. IPJ Iași: ,,În cadrul activităților a fost prezentat cadrul legislativ, dar și normele de conviețurire sociale care trebuie cunoscute și aplicate pentru a reduce riscul de victimizare. De asemenea, au fost exemplificate metode alternative de rezolvare a conflictelor în scopul reducerii victimizării”.
Pentru a diminua miturile care se propagă în rândurile tinerilor privind legitima apărare, angajații din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași au organizat activități de informare în mai multe școli și universitați din municipiu.
Cristian Abejenoaiei – Ofițer, IJJ Iași:,,Împreună cu partenerii noștri, Inspectoratul de Jandarmi, Iași, au fost la toate instituțiile de învățământ pe care noi le-am propus și au exemplificat și practic cum se poate ieși dintr-un conflict. Bineînțeles, am lămurit câteva mituri care circulă în atât în mediul preuniversitar, cât și universitar, acela de legitimă apărare și am arătat încă o dată că legitima apărare este o stare în care atacul este direct proporțional și nu ne facem singuri dreptate”.
Benefiarii proiectului sunt de părere că acesta a lăsat o amprentă pozitivă în rândul studenților, reușind să-și atingă țelul propus.
Anița Teodor – Președinte Asociația Liga Studenților, Facultatea de Mecanică: ,,Am observant un impact foarte mare în viețile noastre, am observant că cazurile de bullying s-au diminuat semnificativ, odată cu prezența acestor activități în cazul universității și sperăm să colaborăm în continuare cu asociația lor și cu Rotary”.
Finalizarea proiectului marchează un pas important în eforturile de creștere a siguranței și educației preventive în rândul tinerilor din Iași. Prin colaborarea dintre autorități, instituții educaționale și organizații non-guvernamentale, s-au pus bazele unor inițiative esențiale pentru gestionarea conflictelor și reducerea riscului de victimizare.