Proiect controversat pe masa Guvernului
Un proiect controversat s-a aflat astazi pe masa Guvernului privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului român. Pana acum, legislația națională în vigoare nu a cuprins prevederi care sa reglementeze desfășurarea pe timp de pace a unor misiuni şi operații militare, pe teritoriul național.
Mai mult, a existat un vid legislativ și în ceea ce privește utilizarea capabilităților forțelor armate străine dislocate în România pentru contracararea prin mijloace noncinetice sau cinetice a unor riscuri și amenințări concrete. Astfel, arhitectura cadrului juridic existent a oferit o perspectivă paradoxală, limitativă și restrictivă cu privire la folosirea capabilităților Armatei României pe timp de pace pe teritoriul statutului român atunci când nu sunt întrunite condițiile sau nu a fost instituită o stare excepțională.
În acest context, se impune inclusiv reglementarea transferului de autoritate pentru situațiile în care la respectivele misiuni și operații vor participa și forțe armate aliate sau de coaliție. De la caz la caz, transferul de autoritate poate fi efectuat atât către partea română cât și către un comandant aliat sau de coaliție, în situația în care ne aflăm în prezența unei misiuni sau operații aliate.
De asemenea, deciziile luate la nivel aliat, planurile, exercițiile etc., precum și necesitățile operaționale impun existența sau adoptarea în toate statele membre NATO a unui cadru normativ care să permită o mai mare flexibilitate, suplețe și coerență în ceea ce privește transferul de autoritate.
In luna octombrie, Ministerul Apărării a organizat o dezbatere pe marginea acestui proiect de lege. Mulţi participanţii la dezbatere şi-au exprimat nemulţumirile faţă de acest proiect de lege mai ales ca se cedeaza comandamentul Armatei Romane către ofiţeri străini.