Programul ”Masă caldă” s-a extins, dar încă nu se aplică

masa-calda

Vestea că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede creşterea numărului unităților de învățământ din țară beneficiare ale programului ”Masă caldă” de la 350 la 450 a adus speranță pentru mulți părinți, dar și cadre didactice. Oferirea unui prânz la școală, în valoare de 15 lei pentru un elev, ar putea să contribuie atât la creșterea nivelului de educație dar, să și ajute la diminuarea abandonului școlar. Invitat la Reperul TV, deputatul PNL, Onuț Valeriu Atansiu, a explicat de ce după două luni de la începerea noului an școlar mulți copii încă nu mănâncă o masă caldă la școală.

”Sunt două etape ale acestui proces: prima cu publicarea listei școlilor care vor primi masă caldă și a doua parte este Hotărârea de Guvern prin care se alocă sumele. Mi-aș fi dorit ca acest lucru să se desfășoare mult mai rapid. L-am sunat pe secretarul de stat să-l întreb de ce nu s-a dat drumul la acest program dacă tot am anunțat vinerea trecută (n.r. 28.10.2022) lista suplimentară cu cele 150 de școli, adică am ajuns acum la 450 de unități de învățământ care vor beneficia de acest program de tip «masă caldă». Primarii așteaptă ca sumele necesare pentru acest program să intre în conturile UAT-urilor pentru a desfășura mai departe activitatea. Eu le spun primarilor că pot să dea drumul programului dacă au buget local și vor recupera banii din bugetul național, atunci când vor intra. (…) La nivelul județului Galați, dacă primăriile au suficienți bani pentru a acorda și acest tip de program «masă caldă», pot începe. Eu cred că săptămâna viitoare vor primi și banii necesari după ce Hotărârea de Guvern va intra pe masa Guvernului. Domnul secretar de stat îmi spunea că a ajuns deja la Ministerul de Justiție, la avizare, ultimul minister”, a subliniat la Reperul TV deputatul PNL Galați, Onuț Valeriu Atanasiu.

Referitor la același subiect, senatorul PNL Galați, George Scarlat, a adăugat că este foarte important ca în programul ”Masă caldă” să le fie oferite copiilor produse de calitate care să le asigure necesarul de nutrienți, altfel, vor fi bani risipiți.

”Am avut o dezbatere în cadrul Comisiei de agricultură din Senat și au fost și câteva amendamente ale colegilor din opoziție prin care doreau extinderea acestui program pilot, deși au trecut șase ani. Nu putem, din punct de vedere al impactului, realist vorbind, să-l facem la nivel național. Nu că nu mi-aș dori împreună cu colegii liberali să implementăm acest program, dar, din păcate, tot realitatea zilelor noastre a demonstrat că impactul bugetar – aproximativ 450 de milioane de euro pe un an – este o risipă. Nu aș vrea să dau exemplu negativ programul «cornul și laptele», când unele produse erau de o calitate îndoielnică. Nu poți să-i spui «masă caldă» și, de fapt, să-i dai o chiflă albă plină de gluten și două felii de salam procesat nu știu când, care are un cost minim.  Dacă vrem să avem o societate sănătoasă, din toate punctele de vedere, trebuie să pornim de la alimentație și de la educație”, a declarat la Reperul TV, George Scarlat, senator PNL Galați.