Programele de screening ajuta la depistarea precoce a cancerului
Iasul este un centru de referinta in depistarea si investigarea diferitelor forme de cancer. In ultimii ani au fost desfasurate nenumarate campanii locale si regionale pentru diferite cancere prin programe de screening. De asemenea, in cadrul Centrului de Screening tinerii pot fi vaccinati impotriva HPV, principala cauza de producere a cancerului de col uterin.
Cancerul care este depistat din timp poate fi tratat mai usor si poate da o speranta mai mare la viata pacientului. Tocmai de aceea, atat femeile cat si barbatii trebuie sa se prezinte anual la controale pe diferite specialitati pentru a preveni aparitia acestei boli necrutatoare.
Mirela Grosu, manager IRO Iasi
„Încercăm, la Centrul de Screening, să mărim și mai mult adresabilitatea persoanelor sănătoase, care merg acolo să-și facă niște controale periodice, recomandate de medicii de familie, în funcție de riscogramă, de antecedentele din familie și dacă au anumite suferințe sau nu. Este un proiect pe care îl finalizăm acum, în decembrie, spre sfarșit, un proiect PNRR, implementat prin Ministerul Sănătății. E vorba de reamenajarea și extinderea ambulatorului de specialitate. Pacienții noștri sunt mulți, sunt în timp de așteptare și pentru programări, dar și la cabinetul medicului și atunci am simțit nevoia unei reîmprospătări.”
HPV este un virus care se transmite pe cale sexuala si care poate provoca forme agresive de cancer de col uterin. Medicii recomanda vaccinarea populatiei tinere impotriva acestui virus.
Mirela Grosu, manager IRO Iasi
„Este singurul cabinet de vaccinare HPV din zona Moldovei și al doilea sau al treilea din țară. Am vrut să transmitem că se poate vaccina anti HPV, că prin acest vaccin se reduce impactul și numărul persoanelor cu cancer de col uterin și la băieți, cancerul de rinofaringe.”
Administrarea dozei se face sub control din partea personalului medical.
Mirela Grosu, manager IRO Iasi
„Deocamdată, avem alocată o singură zi pe săptămană, la Centrul de Screaning, pentru vaccinarea efectivă. Avem deja programări pană la sfarșitul anului. Din ianuarie, încercăm să mai mărim timpul alocat pentru că deocamdată, vaccinarea o poate realiza doar medicul epidemiolog și medicul infecționist. În Romania, colaborăm foarte bine cu Institutul Oncologic din Cluj și București, ne trimitem unii altora pacienți. Dacă nu avem un specialist pe o anumită problemă, nu ne deranjează să-i trimitem la București sau invers.”
La Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice se efectuează consultații/investigații/analize medicale gratuit, în baza biletelor de trimitere, persoanelor asigurate, iar decontarea se face din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.