Program experimental de colectare selectivă în Miroslava

foto_reciclare

De o saptamana, satele Horpaz, Ciurbesti, Valea Adanca si Miroslava sunt intr-o program experimental de  colectare selective a deseurilor din gospodarie. Operatorul de salubritate ridică deșeurile reciclabile în același timp cu gunoiul menajer, dar cu autospeciale diferite. După o perioadă de trei luni, procedura ar putea fi extinsă la nivelul întregii comune dacă proiectul experimental din cele patru sate va avea succes.

Peste 150.000 lei ar fi economia anuală pe care bugetul comunei ar putea să o facă dacă deșeurile din gospodării ar fi reciclate în proporție de minim 50%. În momentul de față, locuitorii comunei colectează în fracții reciclabile doar șapte procente din deșeurile produse în gospodărie.Momentan, pentru cetăţenii care locuiesc la blocuri, modul de colectare a fracţiei reciclabile va rămâne acelaşi, prin depozitare la modulele existente la fiecare asociaţie de locatari.

“Pentru cetăţenii care nu vor să selecteze deşeurile nici în acest fel, vor fi aplicate sancţiuni în sensul că în prima fază nu li se va ridica gunoiul neselectat şi vor fi avertizaţi doar o dată, iar apoi vor fi sancţionaţi pecuniar”, a anuntat Primaria Miroslava.

Din acest proiect pilot nu fac parte localităţile Valea Ursului, Voroveşti, Brătuleni şi Uricani, cetăţenii acestor sate urmând să depoziteze fracţia reciclabilă la modulele existente în satele respective.