Program de pregatire a jandarmilor din Iasi si R.Moldova

jandarmi

Astazi a avut loc deschiderea oficiala a programului de pregatire la care participa efective din Inspectoratul de Jandarmi Judetean Iasi si Inspectoratul General de Carabinieri al Republicii Moldova, in scopul restabilirii ordinii publice, precum si in prevenirea si combaterea actelor de terorism.

Activitățile fac parte din proiectul de creștere a capacității de pregătire și intervenție a personalului implicat în asigurarea și restabilirea ordinii publice, precum și în prevenirea și combaterea actelor de terorism. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Marian Grigoraș, prefect Iași: „Asistăm astazi la o premieră în cadrul activității Insepctoratului Județean de Jandarmi Iași. Prezența la Iași în orașul nostru, a unei subunități de carabinieri din Republica Moldova, pentru activități comune cu jandarmii ieșeni și care se vor finaliza prin desfășurarea unor aplicații și de asemenea prin elbaorarea unui ghid de bune practici în activitatea celor 2 instituții.”

Maxim Arghir – reprezentant consulat Rep. Moldova: „Sper că acest tip de exercițiu și cooperare va fi continuată și pe alte filiere dintre instituțiile noastre naționale. Este foarte emblematic acest eveniment, are loc aici în Iași, capitala Moldovei și cum am mai spus în scurtul meu discurs, este foarte important ca acest eveniment să continue și să se intensifice pe toae filialele, toate platformele.”

Aceste activități de instruire se vor derula, la Iași pana joi:

Col. Alexandru Larionov – Comandant Centru Instructie: „Un eveniment care are drept scop, creșterea nivelului de pregătire a carabinierilor  din Republica Moldova, inclusiv de comun acord cu colegii din România, jandarmii români. Acest eveniment are drept obiectiv, creșterea nivelului de siguranță al cetățenilor în noul scop social și totodată, vreau să menționez că instruirea prevede implementarea unui program de formare profesională comună, cu desfășurea în continuare un exerciție tactiv, eloborarea unui ghid de bune practici, aliniat la noi standarde europene și internaținale.”

Col. dr. Mircea Tulica – inspector șef IJJ Iași: „Este o experienta frumoasă pentru noi, pentru că întotdeauna avem de învățat și unii de la alții câte ceva și ei de la noi și noi de la ei. Ne bucură faptul că am reușit să stabilim un mod de lucru comun. Sperăm ca la activitatea de la Iași abilităților și capacitățile de intervenție se vor dezvolta și vom crea un sistem interoperabil, fiabil care în cazul unor acțiuni comune va funcționa în condiții foarte bune.”

Proiectul comun se desfășoară pentru a doua oară în acest an, o primă etapă a acestui exercițiu fiind desfășurată în Republica Moldova, în luna iulie.