Profesorii cer reintroducerea studiului limbii latine în planurile cadru

Studiul limbii latine devine un subiect de discuție tot mai întânit în rândul cadrelor didactice universitare, menționându-se importanța deosebită și beneficiile pe care le poate aduce generațiilor tinere. Astfel, conducerea Facultății de Litere de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ Iași a trimis un Memoriu la București, însoțit de o petiție cu un număr considerabil de semnături în privința  reintroducerii studiului limbii latine în planurile cadru.

În cererea trimisă de profesori a fost solicitat ca la profilul umanist, limba latină să devină disciplină obligatorie, iar la celelalte filiere să poată fi studiată la alegerea elevului, înregistrându-se un interes foarte mare din partea tinerilor de la profil real pentru studiul limbilor clasice.

Claudia Tărnăuceanu – Director Departament Limbi și Literaturi Străine Universitatea ,,A.I. Cuza’’: ,,În mod deosebit pentru profilul umanist studiul limbii latine este unul extraordinar de important pentru că astfel se formează un viitor filolog. Am notat pentru noi în Memoriu, filologia modernă fără a porni de la baze, de la filologia clasică, mai ales de la limba latină, devine o filologie ratată. În plus, limba latină e limba mamă a românei.

Specialiștii sunt de părere că studiul limbii latine este absolut necesar nu doar din punctul de vedere al cunoașterii identității naționale, ci și a însușirii multor termeni de utilitate majoră în diverse domenii de specialitate, iar pentru a simplifica studiul acesteia se recomandă recurgerea la mijloace digitale moderne.

Claudia Tărnăuceanu – Director Departament Limbi și Literaturi Străine Universitatea ,,A.I. Cuza’’: ,,Ne va ajuta limba latină să cunoaștem și termenii din domenii foarte diverse, termenii de bază din științe juridice, din istorie, din filozofie, teologie, chiar vocabularul etnic are la bază limba latină.

România este unica țara predominant ortodoxă, vorbitoare de limba latină. Celelalte țări europene precum Franța, Germania dar și Italia acordă o importanță destul de mare studiului acestei limbi, atât în gimnaziu, cât și în liceu, iar în Spania, la filiera umanistă se studiază la nivel intens, tinerii absolvenți putând recita din operele lui Horațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *