Produsele românești concurate puternic de importuri

Legume

Producătorii români de legume sunt concurați de marfa din import. Conform celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual 96 000 de tone de legume și fructe. Astfel, puțin sunt cei care mai apar pe piață cu produsele naturale. Pe tarabele piețarilor din Iași se mai găsesc produsele romînești, iar acestea sunt identificate cu ușurință de clienți întrucât au un aspect diferit.

Legumele și fructele românesti sunt mai puține la acest moment pe piață. Asta deoarece climatul specific tării noastre nu permite dezoltarea naturală a agriculturii. Pentru ca ele să apară pe piață este nevoie de multă muncă în solarii, iar cantitatea de apă pe care trebuie să o folosească un agricultor pentru irigat produce cheltuieli însemnate. Prin urmare,  doar verdețurile de sezon și fructele din toamnă se găsesc la vânzare.

Producător: ”Cele din import sunt din import. Astea sunt ale noastre. Poate unii spun ca sunt mai scumpe, dar in limita pe care le putem da, mai cedam la pret

Reporter: Cum arata munca…

Producator: Văleu, nu va pot spune. Cateodata nici nu pot dormi noaptea.

La munca pe care o depunem, la apa pe care o bagam in solare, la frigul care a fost in ultima perioada. Preturile nu sunt deloc piperate.”

Pandemia de coronavirus a influențat alegerile clienților, iar în ultimul an aceștia s-au arătat mai interesați de produsele românești despre care spun că sunt mai sănătoase.

Încet, încet încep a se întoarce la produsele românești. Ori din cauza crizei … ori ca intr-adevar se vede diferenta de calitate de gust.

Se vede oricum la aspect, clar se vad. Cine se pricepe face diferenta. Eu am crescut la țară și știu.”

România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în 2019 în scădere fată de anul anterior când a înregistrat un volum de 3,7 milioane de tone. În 2020 vremea nu a ținut cu ei, fiind înregistrată secetă, iar culturile de pomi fructiferi au fost lovite de grindină. Producătorii prevăd anul acesta un an bun, iar ploile din ultima perioadă au prins bine solului.