Produse cosmetice cu probleme la Iași. Amenzi de peste 75.000 de lei

cosmetice-expirate

Produsele cosmetice de pe piata locala au fost controlate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor in urma unei actiuni desfasurate in Iasi. Comisarii ieseni au dat amenzi in valoare de 75.000 de lei si au aplicat 31 de avertismente comerciantilor de produse cosmetice din cauza numeroaselor probleme descoperite.

Controlul tematic s-a desfășurat la un număr de 49 de operatori economici, din care un operator economic care desfășura comerț online. Motivele principale au vizat faptul că produsele de înfrumuseţare nu aveau înstrucţiuni de utilizare, nu erau traduse în limba română sau erau lipsite de etichetă. Cele mai multe s-au înregistrat la rujuri și rimeluri.

Florin Onofrei, cms șef CJPC Iași

În fiecare an noi facem această acțiune de verificare a produselor cosmetice. Am verificat aproximativ 49 de operatori economici, 35 dintre ei au fost găsiți cu abateri. Am aplicat 31 de avertismente, 17 sancțiuni în valoare de 750 de mii de lei.

Am retras de comercializare produse în valoare de 37 de mii de lei, temporar, altele de 700 de lei le-am retras definitiv.”

Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor îi sfătuiesc pe clienţi să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment, pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Florin Onofrei, cms șef CJPC Iași

”În principal am dat la produse cosmetice, lipsă traducere, lipsă informare, utilizare a produsului și sancțiunile nu sunt deloc mici, minima sancțiunii este de 15 mii de lei. Rog toți operatorii să fie foarte atenți la această vânzare de produse cosmetice, că sunt foarte mari sancțiunile merg până la 40 de mii de lei.”

Pentru abaterile constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi 17 amenzi contravenționale în cuantum total de 75.000 de lei și au oprit temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor 906 produse cosmetice în valoare totală de aproape 37.184 de lei.