Productia agricola record in 2021

agricultura-1000x600

Productia istorica in acest an pentru fermierii romani. Daca anul trecut a fost afectat de seceta, acum se inregistreaza noi recorduri. De exemplu, productia de cereale este de 4 ori mai mare decat anul 2007, cand Romania a intrat in UE. In ciuda, acestui record, fermierii raman in continuare suparati pe autoritati intrucat nu au primit despagubiri pentru seceta din ultimul an.

Sectorul agricol si-a revenit anul acesta, dupa doi sezoane de scadere si dupa seceta inregistrata anul trecut. Daca fermierii ar fi primit despagubirile si subventiile promise in cazul secetei, acestia nu ar fi resimtit pierderile inregistrate.

Ion Notingar – fermier: „Anul agricol 2021 a fost un an agricol bun, un an agricol cu rezultate bune in ceea ce privesc productiile si preturile, care datorita conjucturii mondiale, cresc. Ce ne-a dezavantajat pe noi fermierii, ne-a dezavantajat acele promisiuni care au fost facute in anul 2020, privind despagubirile care trebuiau sa ni se acorde datorita fenomenului de seceta severa, care s-a instalat la culturile agricole din anul 2020.

Desi tara noastra inregistreaza productii impresionante in culturile agricole, cea mai mare parte din materia prima este exportata. In loc, se importa alimente de baza la preturi foarte mari.

Ion Notingar – fermier: „Neprimind aceste subventii si despagubiri, noi am incercat sa scoatem productii bune chiar in conditiile in care nu am asigurat o tehnologie foarte performanta, am asigurat o tehnologie medie. Daca am fi beneficiat de despagubirile respective, noi am fi alocat o mai mare importanta culturilor, am fi dat mai multa hrana culturilor de grau, porumb, de floarea soarelui sau fiecare cum si-au infiintat culturile, iar productiile ar fi mult mai bune fata de ce am obtinut noi.”

Culturile vedeta ale anului 2021 care plaseaza fermierii din Romania pe pozitia de lideri sunt: graul, orzul si rapita. România este a cincea ţară din Europa ca suprafaţa arabilă, cu peste 13 milioane de hectare. Principalele culturi sunt cele tradiţionale, de porumb, de grâu, de floarea soarelui sau de rapiță