Producătorii de arme din Statele Unite sunt excluși din noul plan masiv de cheltuieli pentru apărare al Uniunii Europene

Producătorii de arme din Statele Unite sunt excluși din noul plan masiv de cheltuieli pentru apărare al Uniunii Europene, care are ca scop să împrăștie banii pentru UE și țările aliate, conform planurilor de cheltuieli pentru apărare publicate miercuri.

De asemenea, deocamdată, este lăsat afară și Regatul Unit.

“Trebuie să cumpărăm mai mult european. Pentru că asta înseamnă consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în anunțarea programului Readiness 2030.

În încercarea de a întări legăturile cu aliații, Bruxelles-ul a implicat în programul său țări precum Coreea de Sud și Japonia și Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS), care ar putea cheltui până la 800 de miliarde de euro pentru apărare.

„Trebuie să vedem nu numai Rusia ca pe o amenințare, ci și… mai multe evoluții geopolitice globale și unde americanii își vor pune atenția strategică”, a declarat comisarul european pentru apărare Andrius Kubilius reporterilor.

În ultimii ani, aproximativ două treimi din comenzile de achiziții din UE au ajuns către companii de apărare din SUA. Comisia și-a prezentat propunerea de politică de apărare pe termen lung, cunoscută sub numele de carte albă, precum și o serie de propuneri legislative menite să faciliteze creșterea cheltuielilor militare pentru țări și să creeze o piață de apărare mai integrată în bloc.

„Nu facem asta pentru a intra în război, ci pentru a ne pregăti pentru ce e mai rău și pentru a apăra pacea în Europa”, a declarat Kaja Kallas, principalul diplomat al UE. 

Amenințarea din partea Rusiei este principalul motor pentru consolidarea complexului militar-industrial al continentului, dar schimbările din SUA, cu venirea președintelui Donald Trump forțează și UE să se miște rapid.

Pericolul de a se baza prea mult pe SUA a fost evidențiat de decizia bruscă a lui Trump de a submina Ucraina aliată prin oprirea livrărilor de arme și a partajării informațiilor pentru a presa Kievul să accepte discuțiile de pace cu Rusia.

Kallas a subliniat modul în care Kievul a fost împiedicat de bazarea pe străini. „Ei folosesc arme care nu sunt produse în Ucraina si uneori există limitări cu privire la modul în care pot folosi acele arme”, a spus ea.

Strategia UE a subliniat că, deși Statele Unite sunt „în mod tradițional un aliat puternic”, a adăugat că Washingtonul „crede că este supra-angajat în Europa și trebuie să se reechilibreze, reducându-și rolul istoric de garant principal al securității”.

Comisia vrea sa împrumute până la 150 de miliarde de euro țărilor membre, care să fie cheltuite pentru apărare în cadrul așa-numitului instrument SAFE. În timp ce împrumuturile vor fi disponibile numai țărilor UE, statele prietene din afara blocului pot participa și la achizițiile comune de arme.

Achizițiile comune în temeiul propunerii SAFE sunt deschise Ucrainei, Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein din AELS, precum și „țările în curs de aderare, țările candidate și potențiale candidate, precum și țările terțe cu care Uniunea [Europeană] a încheiat un parteneriat de securitate și apărare”.

La sfârșitul lunii ianuarie, UE avea șase parteneriate de apărare și securitate, cu Norvegia, Moldova, Coreea de Sud, Japonia, Albania și Macedonia de Nord. Turcia și Serbia, ca țări candidate la UE, ar putea, de asemenea, să se alăture.

Acest lucru exclude SUA și Marea Britanie – deși statutul Marii Britanii s-ar putea schimba. „Lucrăm pentru a avea acest parteneriat de apărare și securitate cu Marea Britanie. Sper cu adevărat că pentru summitul din mai, putem avea rezultate”, a spus Kallas.

Canada a precizat, de asemenea, că dorește o relație de securitate mai strânsă cu UE. De asemenea, Comisia a susținut miercuri o mai mare cooperare în domeniul apărării cu Australia, Noua Zeelandă și India.

„Există o mulțime de solicitări pe tot globul de a coopera cu noi”, a spus un înalt oficial al UE. 

Tratamentul preferențial pentru companiile europene este o încercare de a liniști Franța, unul dintre principalii producători de arme din Europa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *