Procurorii ieseni protesteaza impotriva modificarilor aduse legii justitiei

proteste

In aceasta dupa amiaza, procurorii Parchetelor de pe langa Tribunalul Iasi si de pe langa Judecatoria Iasi au decis sa protesteze impotriva modificarilor aduse legii Justitiei.

„S-a hotărât cu majoritate de voturi susţinerea unui protest pe data de 25.02.2019, orele 14.00, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, precum şi suspendarea activităţii pe timp de 5 zile, începând cu data de 25.02.2019, cu asigurarea urgenţelor şi serviciilor esenţiale, pentru buna desfăşurare a activităţii unităţii de parchet”, anunta procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi intr-un comunicat de presa.

Procurorii de pe langa Judecatoria Iasi au decis sa-si suspende activitatea cu publicul, sa poarte banderole albe si sa protesteze public in fata institutiei.

Intr-un comunicat de presa Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iasi anunta ca „a identificat in cuprinsul textelor mai sus mentionate, cateva probleme cu grave implicatii asupra bunei functionari a sistemului judiciar in ansamblul sau. Modificarile legislative creeaza premisele unei legislatii imprevizibile, prin raportare la angajarea raspunderii disciplinare a magistratilor in situatia neintrunirii conditiei ”bunei reputatii”, in masura in care acest termen nu este definit de lege. Modificarile legislative genereaza o situatie de imprevizibilitate si inechitate prin raportare la stabilirea unor conditii subiective de accedere in functii de conducere din cadrul PICCJ, DNA, DIICOT. In acest context, Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iasi solicita respectarea Constitutiei Romaniei in procesul de legiferare prin intermediul ordonantelor de urgenta precum si   respectarea de către autorităţile statului a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept”.