Procesiunea „Drumul Crucii” la Mănăstirea Hadâmbu

Pelerinaj impresionant astazi la Manastirea Hadambu. Cu ocazia praznuirii sarbatorii Inaltarea Sfintei Cruci, credinciosi din toata tara au parcurs Drumul Crucii, care a devenit o tradiție in ultimii 13 ani. Procesiunea a inceput la Poarta „Bucuria Crucii” iar pe traseu soborul de preoti urmati de credinciosi s-au oprit la cele 14 troițe amplasate pe marginea drumului.

Credinciosii care au mers astazi la Manastirea Hadambu au parcurs intr-o procesiune drumul Mantuitorului de la Pretoriu până pe Golgota. Pe traseu, credinciosii s-au oprit la cele 14 troiţele care sunt înşiruite de la baza Dealului Mare până pe culmea acestuia, aproape de mănăstire, pe teritoriul a două comune învecinate: opt sunt în comuna Mogoşeşti, pe drumul de lângă stejarii seculari, şi şase pe culmea dealului, pe teritoriul administrativ al comunei Mironeasa. Aceasta traditie a procesiunii a inceput in urma cu 13 ani.

Arhim. Nicodim Gheorghiță – stareț Mănăstirea Hadâmbu

„Acest gand l-am avut dupa o vizita facuta in tara sfanta. Si apoi prima haina monahala a mea a fost la Sfanta Manastire Hodosi Bodrog, unde unicat in tara as putea spune aceasta manastire frumoasa si cea mai veche din tara are peste 800 de ani, acest monument istoric, unde isi are si icoana facatoare de minuni descoperita acolo. Am vazut frumoasa procesiune si m-a impresionat foarte mult si atunci am zis ca se aseamana desi la noi este totusi un deal cum il numesc maramuresenii, Athosul moldovenesc, l-am urcat foarte greu cu piciorul in trecut, nu aveam nici drum de caruta. Am simtit singurel ce inseamna sa urci pe jos, atatia ani de zile si materiale si celelalte greutati pe care le-am avut. ”

Ideea realizării unui Drum al Crucii la Mănăstirea Hadâmbu, după modelul celui de la Ierusalim, s-a concretizat in anul 2007 prin ctitorirea de către Primăria comunei Mironeasa, a unei troiţe, iar apoi alte 13 au fost ridicate pe traseu din donatiile credincisilor. Fiecare troiţă este ctitorită de una sau mai multe familii şi este închinată unuia sau mai multor sfinţi din calendarul ortodox, ale căror nume sunt purtate de ctitori. Anul acesta procesiunea a inceput in jurul orei 11 si au participat sute de credinciosi.

Lucian Apopei – Director comunicare Arhiepiscopia Iasilor

„Spuneam ca este un pelerinaj inedit in  saptiul romanesc. Stim de pelerinajul de la Iasi, pelerinajul de la Nicula, nu se aseamana cu cel de aici. Este unul mai special, intrucat pe tot traseul atat clericii, episcopi, preoti cat si credinciosii canta si rostesc rugaciuni. In celelalte pelerinaje de care am amintit, pelerinajul de la Sf. Parascheva care acusi va incepe, in luna octombrie, cel de la Nicula din luna august si cele care mai sunt, credinciosii parcurg acest drum in liniste, cu rugaciunea in gand. Ei bine iata la acest pelerinaj nu stiu daca se aude si in camera toti credinciosii canta, sunt si trambite venite, aduse de credinciosii din Bucovina, din Maramures.”

Anual, Dealul Mare de la Mănăstirea Hadâmbu devine si în Săpămâna Mare, un loc de pelerinaj, unde creştinii doresc să fie părtaşi suferinţelor, morţii, dar şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slujba de astazi a fost oficiata de Arhimandridul Nicodim Gheorghița, starețul Manastirii Hadambu, alaturi de Preasfintitul Parinte Antonie, Episcopul de Balti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *