Probota intră în carantină zonală. Nevaccinați nu mai au voie să circule în spații publice

carantina-masca-525x350

foto: forbes

Prefectul Iașului, Marian Grigoraș, a anunțat că se instituie carantină zonală în comuna ieșeană Probota, unde rata de infectare a ajuns la 15,07 cazuri la mia de locuitori.

„Având în vedere că în comuna Probota riscul epidemiologic este foarte ridicat, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare și unde se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a solicitat Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea Ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență prinvind instituirea măsurii de carantină zonală începând de duminică, 17 octombrie, ora 5.oo pentru comuna Probota, pentru o perioadă de 14 zile.”, a transmis Marian Grigoraș.

Astfel, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor nevaccinate sunt interzise, dacă acestea nu au motive justificate. În intervalul 05.00-20.00, este permisă circulația în afara locuinţei doar celor vaccinați, care fac dovada prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene.

De asemenea, și persoanele care merg la serviciu, se deplasează pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate sau pentru a beneficia de asistenţă medicală sau pentru a-şi achiziţiona medicamente, vor avea voie să iasă din casă, dar doar cu o declarație pe propria răspundere.

Slujbele religioase sunt permise în exterior. De cealaltă parte, în interior, bisericile vor funcţiona la 30% din capacitate, cu asigurarea unei distanţe de minim 4 mp pentru fiecare credincios.

Nunțile, botezurile sau mesele festive pot fi organizate în spaţii închise cu respectarea condiţiilor de 30% din capacitate, accesul fiind permis doar vaccinaților sau celor care au trecut prin boală. Același lucru este valabil și în cazul localurilor de alimentaţie publică, care vor funcţiona la 30% din capacitate şi vor permite accesul doar persoanelor imunizate.

Magazinele alimentare şi nealimentare vor rămâne deschise până la orele 20.00, iar accesul clienţilor în interior se va face până la maximum 50% din capacitate. Persoanele nevaccinate vor avea acces în incinta magazinelor până la orele 19.00.

Municipiul Iași a depăsit astăzi incidența de 12 la mie.