Problemele din Diaspora, dezbătute la Iași

Ministrul Secretar de Stat al Departamentului Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu a venit la Iasi pentru a dezbate problemele romanilor de peste hotare. In cadrul conferintei de ieri, sustinuta in Sala Senatului din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, zeci de romani din Diaspora au venit sa discute despre noile proiecte pe care Guvernul vrea sa le implementeze.
PSD Iasi a organizat o intalnire intre romanii din Diaspora si reprezentanti ai Guvernului Romaniei. Temele de discutie au fost legate de modul in care Guvernul ii poate atrage inapoi pe romanii plecati in strainatate dar si modalitati de intarire a relatiei cu acestia. Gheorghe Cârciu a spus ca in aceasta perioada exista o multime de proiecte care sa sustina educatia, cultura, religia dar si societatea civila. Toate aceste proiecte au scopul de a-i aduce inapoi acasa pe romani.
Gheorghe Cârciu, Ministru Secretar de Stat al Departamentului Români de Pretutindeni
„Bine ati venit acasa in primul rand tuturor romanilor de pretutindeni si un sejur, o vacanta placuta in Romania. Sa se intoarca plini de bucurie inapoi, impliniti pentru ca si-au vazut tara, familia si sa revina cu aceeasi pofta intotdeauna in Romania, acasa”.
Autoritatile iesene sprijina aceste proiecte si spera ca iesenii plecati in afara granitelor sa se intoarca acasa sau cel putin sa vina cat mai des in Romania.
Bogdan Cojocaru, Prefect Jud. Iași
„Am folosit luna august pentru ca stim cu totii ca in aceasta perioada sunt foarte multe persoane, foarte multi cetateni romani care lucreaza in afara si revin acasa. Am folosit aceasta perioada pentru a putea astabili o astfel de intalnire cu domnul Secretar de Stat Cârciu care este si coordonatorul departamentului pentru romani de pretutindeni la nivel guvernamental. Sunt foarte multe multe fonduri pe care Guvernul le poate aloca in asa fel incat sa putem sa facem acele investitii si sa deazvoltam comunitatile si nu numai, in asa fel incat cetatenii romani care au plecat in afara tarii sa fie convinsi mult mai usor in baza acestor investitii sa revina acasa”.
Totodata, autoritatile vor sa reuneasca romanii si sa creeze din nou o familie mare europeana.
Tudorel Toader, Rector Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
„Noi facem parte dintr-o familie mare, europeana, cu standarde, cu drepturi cu, cu toate celelalte, cu multele beneficii pe care Uniunea le aduce. Dar dincolo de faptul ca facem parte din aceasta mare familie europeana, ca avem valori, drepturi comune cu celelalte, fiecare tara, fiecare popor are identitatea lui. Unii ii spun identitate constitutionala, altii ii spun identitate nationala. Sunt dupa stiinta mea deosebiri de nunata, dar filonul acela care ne uneste pe toti dainuie si nu poate sa-l inlature nimeni.”
Oamenii reveniti din strainatate sustin ca sunt incantati si ca, in sfarsit, se cauta solutii si pentru ei. Acestia spera ca viitoarele proiecte sa ii aduca inapoi acasa langa familiile lor.
Elisabeta Cioată-Burduja, Președinte Centrul de Cultură și Tradiție Italo Românească Torino
„Sunt foarte incantata ca la ora actuala au inceput si incearca foarte multi profesionisti sa schimbe, sa pastreze si sa promoveze Iasul, nu numai acasa, dar si peste hotare”.
In prezent, peste 5 milioane de romani sunt plecati in strainatate si multi dintre ei spera sa se intoarca inapoi in tara. Totodata, o mare parte dintre acestia si-au intemeiat familii in strainatate si nu mai vor sa se intoarca inapoi in tara decat daca vor vedea schimbari majore din partea Guvernului.