Probleme mari în sectorul piscicol

romfish

Anul 2022 a adus o serie de probleme pisciculorilor din regiunea Moldovei. Seceta a afectat grav regiunea de nord-est a Romaniei, considerata principala zonă de producție pentru acvacultură. Tot mai mulți pisciculori se plang de creșterea costurilor de producție, dublata de seceta extremă care s-a manifestat preponderent în județele Iași și Botoșani.

Piscicultorii se plang de politica agricolă comună, care nu include activitatea de acvacultură. Creșterea peștilor reprezintă o activitate care îmbină agricultura cu zootehnia, iar fermierii din acvacultură nu pot accesa pilonul I plăți directe. Astfel, piscicultorii se tem că acest domeniu va dispărea din activitatea fermierilor.

Cătălin Platon – Președintele ROMFISH

„Avand în vedere ultimele evoluții, avem semnale că din ce în ce mai multe ferme vor fi abandonate și vom pierde ca țară foarte mult, mai ales că piscicultura este partea siguranței alimentare a națiunii.

Soluțiile sunt simple. În primul rand ne trebuie un cadru de reglementare specific acvaculturii, care să stimuleze investițiile, care să atragă tinerii spre această activitate. Spre exemplu avem nevoie la nivelul Uniunii Europene de o politică comună pentru acvacultură și pescuit care să includă pentru acvacultură, pilonul de plăți directe. Pe de altă parte, la nivel național are nevoie de reglementări  simple, de reducerea birocrației  pentru că la ora actuală începerea unei activități în acvacultură poate dura și 2 ani pană obținem toate avizele de la toate ministerele care vor să se ocupe cu această activitate. Avem nevoie de foarte multă deschidere și avem nevoie de dialog, în principal la nivel guvernamental și la nivelul Comisiei Europene.”

Ministrul Agriculturii a recunoscut că există această problemă a piscicultorilor și promite susținerea domeniului prin utilizarea celor 700.000 de hectare de luciu de apă din Romania.

Petre Daea – Ministrul Agriculturii

„Sigur aici este o problemă serioasă și am spus-o ieri la Botoșani pentru că este un județ ca o suprafață de luciu de apă și trebuie valorificat. Aici sunt trei lucuri de făcut. Primul este să terminăm cu păsările sălbatice care manancă peștele și de aici efecte distructive asupra fermierilor. Al doilea lucru este să implementăm bine programul în domeniu și am decis ieri să pornim cu dialogul acesta pe program separat pentru că el nu se alimentează din Planul Național Strategic. Este un plan și am zis să nu suprapunem acțiunile și să dăm curs acestui plan, dat fiind faptul că la 1 martie trebuie să depună cererile și de atunci am zis să mergem pe drum accelerat și apoi să intrăm în comunicare publică cu planul prevăzut în domeniu.”

De altfel, Petre Daea a menționat că dorește să asigure un confort financiar fermierilor din acvacultură.