Probleme mari cu apa în șapte comune din județul Iași

fără apă

Consumul foarte mare de apă a epuizat rezervoarele Apa Vital. Astfel, instituția a decis furnizarea apei potabile către populație doar în anumite intervale orare, până când vor fi refăcute stocurile. Cele mai afectate sunt șapte localități din județul Iași motiv pentru care autoritățile recomandă populației să consume apă în mod rațional.

Seceta a afectat atât culturile agricole, cât si rezervoarele de apă potabilă din județul Iași. Cel mai mult sunt afectate localitățile Focuri, Belcești, Românești, Coarnele Caprei, Gropnița, Todirești și Lespezi. Pentru refacerea stocurilor, ApaVital a luat decizia de furnizare a apei potabile după program , zilnic, în intervalul orar 08.00-10.00 și 18.00-21.00.

Cauza principală a acestor probleme pe care le aduce sezonul cald sunt anumite obiceiuri de consum care se dezvoltă pe fondul unei nevoi provenită din seceta pedologică, nu cea meteorologică, care se caracterizează printr-un deficit enorm de apă în sol, a spus Răzvan Manolache, purt. cuv. ApaVital Iași.

Unul dintre factorii care a contribuit la secarea rezervoarelor de apă este udarea recoltelor.

În zonele rurale există această nevoie de a compensa deficitul de apă provenit din precipitații cu apa pe care o avem la îndemână. Se folosește apa din sistemul centralizat. Faptul că această apă se folosește pe parcursul anului în anumite condiții nu ar fi deranjant. Problema este când se creează pe anumite intervale de timp și plantele se udă în anumite ore, se creează în acel moment un consum simultan din partea unor gospodării astfel că rezervoarele de apă se golesc, a mai spus Răzvan Manolache, purt. cuv. ApaVital Iași.

Furnizarea apei potabile după program se va face până pe data de 31 august.