Probleme la UAIC, profesorii cer revocarea lui Toader

toader

Mai mulţi profesori ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi solicită printr-o scrisoare revocarea din funcţia de rector a lui Tudorel Toader, autosuspendat din funcţie în perioada mandatului de ministru al Justiţiei. Semnatarii susţin că prin acest demers se doreşte ‘un răspuns la numeroasele nemulţumiri interne’ ca urmare ‘a prejudiciului grav de imagine adus Universităţii’.

‘Stimaţi Membri ai Senatului Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, subsemnaţii, profesori şi cercetători din mediul academic al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, rugăm Senatul Universităţii să întreprindă toate măsurile necesare pentru revocarea din funcţia de rector (auto-suspendat) a domnului profesor universitar dr. Tudorel Toader, ca răspuns la numeroasele nemulţumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universităţii, precum şi la aşteptările societăţii civile formulate prin iniţiativa celor 25 de grupuri civice. În ceea ce ne priveşte, considerăm că implicarea politică a domnului profesor dr. Tudorel Toader şi atragerea Universităţii în declaraţiile sale de presă şi în mesajele transmise în cadrul comunităţii academice, emise când în calitate de rector, când în calitate de ministru, de multe ori prin alăturarea celor două funcţii, pun în pericol raporturile dintre reprezentanţii Universităţii cu partenerii sociali şi educaţionali externi, raporturile dintre angajaţii Universităţii noastre şi, nu în ultimul rând, relaţiile cu foştii, actualii şi viitorii noştri studenţi’,

se arată în scrisoare.

În acelaşi document, semnatarii susţin că ‘Universitatea ieşeană trebuie să rămână o instituţie europeană, democratică şi apolitică, în acord cu valorile pe care le promovează în actele de înfiinţare şi de funcţionare’. Scrisoarea este semnată de 30 de cadre didactice, printre care profesorul emerit Alexandru Călinescu, profesorul emerit Liviu Florescu, profesorul Dorin Popa, profesorul Corneliu Bâlbă, conferenţiar Florea Ioncioaia.