Probleme la începerea anului școlar: toalete în curte și unități fără avize

Chiar daca suntem in 2023, Iasul continua sa aiba scoli cu toalete in curte sau fara autorizatie de securitate la incendiu. Multe scoli inca se afla in reabilitare iar unii elevi vor invata in alte unitati. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a prezentat situatia invatamantului si cum vor incepe elevii din preunivesitar noul an.

Cursurile anului scolar 2023-2024 incep la data de 11 septembrie 2023. In curand, clopotelul va suna iar toti elevii se vor prezenta la scoli pentru a incepe cursurile.

Din pacate, nu toti vor avea cele mai bune conditii pentru ca o parte din scoli se afla in reabilitare, iar altele nu au nici macar un grup sanitar normal. Spre exempl, 26 de scoli nu au autorizatia sanitara de functionare, 11 nu au autorizatia de securitate la incendiu, iar 4,2 % din scoli nu au servicii de paza si supraveghere video. Elevii de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iasi mai au de asteptat pana cand vor invata in clase. Pana in iarna vor merge dupa amiaza la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, timp in care vor fi amenajate containerele care vor tine loc salilor de clasa.

Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași: „Acest proiect destul de amplu. Pot spune ca pentru restaurarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” s-a acordat cea mai mare suma care a fost data pentru reabilitarea unei scoli”.

Principalele motiv pentru care unitatile scolare nu au primit autorizatia ISU sau cea sanitara sunt: lucrarile de reabilitare, lipsa planului de siguranta, lipsa cabinetelr medicale, toaletele in curte sau lipsa canalizarii. Singura speranta a invatamantului iesean sunt fondurile europene.

Luciana Antoci, inspector general ISJ Iași:

„Ceea ce ne va pune multe probleme in anul care vine estedeschiderea numeroaselor linii de finantare prin PNRR. Pentru reducerea abandonului scolar la IAsi avem 72 de unitati care au deschise aceste linii de finantare si deja desfasoara activitati din aceasta perspectiva si urmeaza o a doua runda in care vor intra 30 de scoli. Iasul este primul judet care are atat de multe scoli aplicante in aceasta zona. Vorbim despre 138 de euro pe scoala”.

Anul scolar 2023-2024 are o durata de 36 de saptamani de cursuri si cinci vacante scolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *